Setari Cookie-uri

Alergiile la produsele cosmetice

Fiecare om prezinta macar o alergie la o substanta, chiar daca se intampla sa nu intre in contact niciodata cu acea substanta si sa nu isi descopere alergia. Pielea nu poate tolera orice, unele substante fiind dermatotoxice sau chiar alergene, determinand reactii imunitare sistemice.

Fiecare om prezinta macar o alergie la o substanta, chiar daca se intampla sa nu intre in contact niciodata cu acea substanta si sa nu isi descopere alergia. Pielea nu poate tolera orice, unele substante fiind dermatotoxice sau chiar alergene, determinand reactii imunitare sistemice.

Pielea “raspunde” atunci cand folosim un produs care nu-i prieste prin usturimi, mancarimi, inrosiri etc. Sunt persoane care se considera a avea pielea mai sensibila, dar de fapt este vorba de o sensibilitate la produsele cosmetice uzuale, pe cand ceilalti sunt si ei sensibili dar la substante care nu sunt folosite in produsele de igiena si cele cosmetice sau exista in aceste produse, dar sunt folosite mai rar.

Fiecare produs cosmetic determina o reactie, buna sau rea, asupra pielii, atat la barbati cat si la femei. Poate fi vorba atat despre produse de ingrijire (sapunuri, sampoane, lotiuni tonice, spuma de berbierit, lapte de corp etc) dar si de produse pentru machiat (fond de ten, farduri etc), particule de parfum, acetona etc. Alergia la aceste produse se poate produce sub doua forme: dermatita de contact iritanta sau dermatita de contact alergica.

Citește și:

Cele mai iritante/alergene produse sunt: latexul, acetona, alcool, sulfat laureal de sodiu (frecvent folosit in prepararea cremelor cosmetice), substante alcaline (sapunuri puternice, mai ales cele preparate in casa continand soda caustica).

Cum apare alergia la cosmetice?

Alergia, indiferent de tipul dermatitei, poate sa apara atat prin aplicarea locala a substantelor nocive cat si prin “contaminare” la distanta (acetona a ajuns pe pleoape prin ducerea mainii la ochi, particulele de parfum prin pulverizare, fardul de obraz ajunge la nivelul ochilor etc.).

Dermatita de contact iritanta

Aceasta se datoreaza reactiei cutanate locale la substantele posibil dermatotoxice, manifestandu-se fie prin mancarime, usturime sau inrosire, fie chiar prin aparitia unor mici vezicule pline de lichid care se pot infecta (lichidul are risc de infectie). Uneori, local, pentru ca pacientul se scarpina, pot aparea leziuni mai adanci, profunde, numite leziuni de grataj (de scarpinare). In general aceste zone de dermatita de contact iritanta sunt bine determinate, nu au caracter difuz, afecteaza doar straturile superficiale ale pielii (epiderma si derm) si pot sa apara la orice persoana, nefiind necesar un substrat imun, atopic sau un contact initial sensibilizant.

Citește și:
  • Beneficiile produselor cosmetice bio
  • De ce răcesc tot timpul?
  • Ce tip de absorbant poți să alegi

Vizionare placuta


Kudika
29 Iulie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.