Setari Cookie-uri

Boala Zgarieturii de Pisica

Boala zgarieturii de pisica este destul de frecventa in randul celor care interactioneaza des cu pisici care traiesc la curte sau vagabonde. In SUA sunt diagnosticate anual peste 22.000 de cazuri si peste 90% dintre acestea apar la copii sub 21 de ani.

Aceasta pentru ca tinerii si copiii sunt mai predispusi jocului cu pisicile, astfel riscul de a fi zgariati este mult mai mare. Aceasta boala poate sa apara desigur si la adulti daca sunt zgariati, muscati de o pisica infectata.

Ce este Boala Zgarieturii de Pisica?

Ce este Boala Zgarieturii de Pisica?


Aceasta boala, produsa de bacteria Bartonella henselae, nu este una contagioasa in randul oamenilor, ea nu se transmite de la om la om. Intre pisici este de obicei transmisa prin intermediul puricilor. Pisica transmite aceasta boala la om prin intermediul salivei, astfel prin zgarieturi si muscaturi omul se poate infecta de la o pisica bolnava. Boala este mai frecventa toamna si iarna si odata cpntactata, omul capata imunitate pe viata.

Cum se manifesta Boala Zgarieturii de Pisica?


Perioada de incubatie a bolii poate tine pana la doua saptamanai. Ca specific, leziunea (zgarietura sau muscatura) se vindeca foarte greu sau rana chiar se extinde. Pacientul incepe sa faca febra, uneori simptomatologia se opreste doar la febra, copilul prezentand un sindrom febril a carui cauza doctorii o pot identifica sau nu.

Citește și:

Simptomatologia bolii:

  • Cel mai des se umfla ganglionii care dreneaza din zona muscaturii. Initial apare leziunea de inoculare, rana practic care se umfla usor, apoi mai tarziu se umfla si nodulii limfatici din zona. Rana poate sa dispara in timp, acesti noduli limfatici revenind la normal dupa 3-4 luni, uneori chiar si dupa un an. Nodulii sunt foarte durerosi, pot ajunge pana la 5 cm in dimensiuni, pielea de deasupra lor poate deveni rosiatica, fierbinte si dureroasa, semn ca ganglionul este infectat. Daca leziunea este la nivelul bratului, se umfla gangionii de la nivelul acestuia sau din axila (subrat), daca rana este in zona capului, se pot umfla ganglionii gatului, daca este in zona picioarelor – ganglionii membrelor si cei din abdomenul inferior
  • Febra persista in aceasta perioada, chiar cateva saptamani, dar de obicei este mai mica de 38,5 grade Celsius
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.