Setari Cookie-uri

Ecografia Abdominala - analize medicale explicate

Ecografia a devenit tot mai folosita in lumea medicala pentru multiplele informatii pe care le ofera intr-un timp scurt, precum si pentru beneficiile sale!

*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

Ecografia abdominala este relativ ieftina, rapida, nu este invaziva (nu implica inteparea sau lezarea tesuturilor pacientului), nu este dureroasa si nu iradiaza. Metodele ecografice se folosesc inclusiv in evaluarea dezvoltarii sarcinii si reprezinta astazi si analiza de prima interventie in multe domenii medicale.

Ecografia abdominala – ce ar trebui sa stii

Ecografia abdominala este foarte utila pentru investigarea organelor abdominale, cu exceptia celor cavitare: tubul digestiv. Ecografia, ca si mod de functionare, nu poate aduce informatii clare despre zonele din organismul nostru care contin aer, asa cum se intampla in cazul tubului digestiv.

ecografie abdominala interpretare analize medicale

Foto: Shutterstock.com

Ce organe abdominale putem aborda ecografic:
- rinichii, caile urinare si vezica urinara;
- ficatul si hilul hepatic;
- vezica biliara (fierea) si coledocul;
- pancreasul;
- splina;
- ovarele, trompele si uterul;

Citește și:

Ecografia abdominala – interpretare rezultate

Interpretarea buletinului ecografic la nivel abdominal implica cunoasterea structurii normale a fiecarui organ ce poate fi vizualizat ecografic.

Este important, ca femei, sa beti o jumatate de litru de apa cu 30 de minute inainte de a merge la ecografie si sa va abtineti de a merge la toaleta. In felul acesta vezica urinara se umple si prin “transparenta” ei ecografica pot fi vazute uterul si anexele genitale.

De asemenea este indicat sa faceti ecografia abdominala in prima parte a zilei cand nu ati avut mese copioase care pot fermenta, pentru ca gazele intestinale afecteaza acuratetea investigatiei.

Ecografia abdominala – ficatul

Ficatul normal ecografic este omogen, de dimensiuni normale, cu contur net, ecostructura omogena, ecogenitate normala. Fara dilatatii de cai biliare intrahepatice (CBIH) si cai biliare extrahepatice (CBEH), fara formatiuni inlocuitoare de spatiu (adica orice alt tesut care se dezvolta in ficat).

Citește și:

ficat Foto: Yehven Vitte, Shutterstock

Ficatul anormal ecografic poate fi:

- marit de volum (in hepatite, in cazul unor procese inlocuitoare de spatiu, in cazul steatozei hepatice, in unele infectii care dau hepatosplenomegalie, adica ficat si splina marite, in boli de sange, in cancere);

- ficat neomogen ca ecostructura, in cazul cirozei hepatice de exemplu, sau in hidatidoza, in orice patologie care modifica structura ficatului;

- pot fi decelate procese inlocuitoare de spatiu (cancere, metastaze – noduli multipli, chiste – chistul hidatic de exemplu, hematoame etc.);

- cai biliare intrahepatice dilatate in disfunctiile biliare, pot asocia icter;

- ficat cu structura de steatoza hepatica (“ficat gras” intalnit in obezitate sau la consumatorii cronici de alcool);

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.