yuppy.ro

Cascatul este doar unul din lucurile banale care inca ii intriga pe oamenii de stiinta. Ca el, mai sunt si alte fenomene, banale toate, care, desi am fi tentati sa credem ca si-au gasit explicatia cu mult in urma, i-au facut pe oamenii de stiinta sa ridice neputinciosi din umeri.

1. Cascatul

De ce cascam? La ce foloseste aceasta activitate? Intrebari aparent simple, dar pentru care oamenii de stiinta nu au gasit inca un raspuns. Nu pare sa fie o activitate care sa ne foloseasca la ceva anume sau care sa faca parte dintr-un proces metabolic complex. Se intampla si atat. Ba mai mult, mai este si contagios. Ati observat sa daca va aflati intr-o incapere si cineva casca, va vine sa faceti acelasi lucru?

2. Efectul Placebo

Despre efectul Placebo ati mai auzit. Este tratamentul prin puterea gandului. Pacientilor li se dau pastile de zahar sau sunt injectati cu ser fiziologic, spunadu-li-se ca acesta este tratamentul minune pentru afectiunea lor si, ca prin minune, acestia se insanatosesc. Ca starea de spirit a pacientului este importanta, nu incape indoiala, dar de aici la a te vindeca cu iluzii este un pas pe care oamenii de stiinta nu au reusit sa il explice.

Ce se intampla, insa, atunci cand pacientul afla ca tratamentul pe care il credea vindecator este doar un truc. Un caz pe care medicii il citeaza des este cel al domnului Wright. Domnul Wright suferea de cancer limfatic. In ciuda incercarilor medicilor si a tratamentelor la care a fost supus, tumoare continua sa se extinda. Ca o incercare finala, doctorii i-au spus domnului Wright despre un tratament nou si revolutionar: Krebiozen. Cateva luni mai tarziu, domnul Wright a parasit spitalul vindecat. Nu dupa foarte multa vreme a aflat ca medicamentul era un fals si ca nu continea nici o substanta minune care l-ar fi putut ajuta. S-a stins in cateva zile.

Yawning Photo @Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: