Setari Cookie-uri

Sinuzita: ce este, cum o depistam, tratament

Care sunt cauzele pentru care apare sinuzita si cum se manifesta aceasta!

Sinuzita este o boala inflamatorie ce se manifesta la nivelul mucoasei sinusurilor craniene. Sinusurile sunt cavitati din grosimea maxilarului si osului frontal, etmoid sau sfenoid, captusite cu o mucoasa ca cea a cavitatii nazale. Ele comunica prin mici canale cu fosele nazale. Denumirea sinusurilor corespunde oaselor in care se afla: sinusul maxilar, frontal, etmoidal si sfenoidal.

Rolul sinusurilor este acela de a incalzi, filtra si umezi aerul inspirat, precum si acela de “cutie de rezonanta” pentru sunetele produse de corzile vocale.

Sinuzita reprezinta inflamatia mucoasei acestor sinusuri. In cazul infectiilor virale ori bacteriene manifestate la nivelul mucoasei nazale orificiile sinusurilor se pot obstrua, astfel ca secretiile sinusale nu mai sunt drenate. Acestea se acumuleaza la nivelul sinusurilor si creeaza conditii propice dezvoltarii unor microorganisme, cu aparitia infectiei si puroiului. Clinic, pacientul simte colectiile purulente de la nivelul sinusurilor ca o senzatie de presiune la nivelul fetei.

Citește și:

sinuzita

Tipuri de sinuzita

Sinuzita este de tip acut sau cronic. Pe langa aceasta clasificare, sinuzitele mai sunt denumite si dupa sediul infectiei: sinuzite frontale, maxilare, sfenoidale si etmoidale. Sinuzita acuta, tratata adecvat, se vindeca in decurs de trei saptamani si nu apare mai des de trei ori pe an.

Cauze pentru care apare sinuzita

  • cel mai frecvent survine in urma unor infectii pe caile aeriene superioare (raceala in special)
  • polipi nazali
  • alergii (rinita alergica)
  • deviatia de sept
  • abcesele dentare

Sinuzita cronica: este considerata cronica dupa mai multe recidive ori daca nu cedeaza la tratament si persista peste sase saptamani. In general sinuzita se cronicizeaza dupa mai multe pusee acute.

Cauze sinuzita cronica

  • cele mai frecvente sunt infectiile repetate ale mucoasei nazale
  • deloc de neglijat sunt alergiile mucoasei nazale. In cazul bolilor alergice, inflamarea repetata a mucoasei nazale si a sinusurilor poate duce la cronicizare.
  • expunerea prelungita la frig, tabagismul activ sau pasiv si inhalarea pe un timp indelungat de substante iritante;
  • modificari anatomice care duc la ingustarea cavitatii nazale, acest fapt impiedicand drenarea suficienta a secretiei mucoasei (deviatii de sept ori traumatisme ce duc la modificarea structurii anatomice normale a cavitatilor nazale);
  • polipi ori formatiuni tumorale;
  • inhalarea de cocaina, care in timp produce necroza ( moartea celulelor) mucoasei nazale cu pierderea definitiva a functiilor senzoriale ale nasului (pierderea mirosului);
  • sistemul imunitar slabit: in diferite boli ce duc la scaderea imunitatii organismului (infectii cronice, hepatite cronice, HIV, cancer etc.)
Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    12 Decembrie 2007
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.