Setari Cookie-uri

Cele mai rare maladii umane

Exista in lume o serie de boli ciudate, ale caror efecte depasesc granitele imaginatiei. Multe dintre ele raman un mister chiar si pentru specialistii care le-au analizat, fara a putea emite insa verdicte complete in privinta factorilor care le cauzeaza.

Exista in lume o serie de boli ciudate, ale caror efecte depasesc granitele imaginatiei. Multe dintre ele raman un mister chiar si pentru specialistii care le-au analizat, fara a putea emite insa verdicte complete in privinta factorilor care le cauzeaza.

1. Progeria

Este o boala genetica extrem de rara care cauzeaza modificari fizice rapide, asemanatoare cu imbatranirea prematura. A fost descoperita pentru prima data in anul 1886 de Jonathan Hutchinson si Hastings Gilford si denumita ulterior HGPS (Hutchinson-Gilford Progeria Syndrome). Progeria afecteaza copii, care in primele 18-24 de luni par sanatosi, pentru ca dupa al doilea an de viata sa prezinte simptome neplacute, precum cianoza fetei (coloratie albastru-violeta, din pricina oxigenarii insuficiente a sangelui), nas ascutit, ridarea pielii, venele scalpului proeminente, maxilarele anormal de mici, dantura nedezvoltata etc.

2. Hipertricoza

Este o boala cauzata in principal de o dereglare endocrina si se manifesta prin cresterea excesiva a parului pe corp. Exista mai putin de 50 de oameni in lume afectati de hipertricoza si mai sunt cunoscuti sub denimirea de "oameni-lup". In Mexic traieste o familie ai carei membri de sex masculin se confrunta cu aceasta maladie. Doi dintre frati au fost solicitati pentru un rol in celebrul serial "X-Files", insa au refuzat oferta.

3. Epidermodisplazia Veruciforma

Numita si Lewandowsky-Lutz, aceasta este o boala genetica foarte rara, care se poate manifesta din perioada copilariei prin aparitia unor protuberante cheratinoase in special pe maini. Dubla denumire a maladiei vine de la doctorii care au diagnosticat-o pentru prima data: Felix Lewandowsky si Wilhelm Lutz. Nu exista inca tratament pentru ea, iar in Romania s-a semnalat un singur caz, in care pacientului i s-au indepartat prin operatie o parte din excrescente.

4. Pica

Este o maladie bizara, care afecteaza mai ales copiii, caracterizata prin nevoia constanta de a consuma non-alimente, mai precis orice obiecte pe care in mod normal nimeni nu le-ar manca: gunoi, hartie, lipici etc. Desi s-a speculat ca simptomele bolii apar ca urmare a carentelor de minerale, medicii nu au putut identifica cu exactitate cauzele.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.