Setari Cookie-uri

Remedii naturiste pentru tratarea anemiei

Anemia este o problema cu care oamenii de toate varstele se confrunta. Simptomatologia acesteia poate fi mai mult sau mai putin evidenta si cauzele care o produc sunt diverse.

Ca semne obiective, pacientul prezinta tahicardie, respiratie mai rapida (datorita hipoxiei tisulare creste frecventa respiratorie pentru a suplini lipsa de oxigen).

Atentie insa la falsele rezultate, frecvente mai ales vara, cand, datorita deshidratarii, scade volumul sanguin si numarul de hematii pe centimetru cub de sange creste, mascand astfel o anemie. Invers, in cazul de hiperhidratare, hipertensiune arteriala (unele tipuri) sau graviditate, cand volumul sanguin creste se produce o dilutie a hematiilor, care apare in analizele de laborator ca o falsa anemie.

Cum ne tratam?

Anemia trebuie intotdeauna, cum spuneam si mai sus, tratata in asociere cu acea cauza care a produs-o. Diagnosticul si tratamentul este intotdeauna stabilit de catre medic, nu de pacienti! Pot exista cauze ascunse ale unei anemii aparent banale, cauze grave care nu pot fi descoperite decat de un medic in urma datelor clinice si paraclinice.

Pentru formele usoare de anemie sau in asociere cu tratamentele medicamentoase va sugeram o serie de remedii naturiste care sa va ajute la tratarea acestei probleme (valabile in special pentru anemiile produse prin carente nutritionale, vitaminice):
Coada racului - metroragii cu menstre neregulate, prelungite - infuzie sau decoct, o lingura la o cana. Se beau doua cani pe zi.

Citește și:
  • Tinctura de gentiana - o lingurita de tinctura diluata in 100 ml de apa, de 3-4 ori pe zi. Sunt contraindicate tratamente cu gentiana mai lungi de doua saptamani.
  • Catina - favorizeaza cresterea imunitatii organismului si refacerea globulelor rosii. Se face infuzie de 2 lingurite de fructe la o cana cu apa, se beau doua cani pe zi.
  • Consumul de multe fructe si legume, de alimente bogate in fier, cum ar fi: carne, ficat, linte, oua, drojdie de bere, caise, nuci, verdeturi, fructe uscate, cereale integrale, melasa, seminte de dovleac, legume si fructe bogate in vitamina C.
  • Radacina de stevie de gradina care este foarte buna impotriva anemiei, fiind bogata in fier. Se prepara un decoct dintr-o lingurita de radacina de stevie, care se fierbe intr-o cana de apa, timp de 5 minute. Se strecoara, se beau doua cani pe zi, inainte de masa, una dimineata si alta seara.
  • Hreanul: radacina de hrean este recomandata si pentru copiii care sufera de rahitism. Se pun la fiert 10-15 g de radacina de hrean taiata marunt in jumatate de litru de apa si se fierbe 10 minute. Se beau 2-3 cani pe zi. O reteta mai gustoasa se poate prepara astfel: se taie radacina de hrean in rondele, care se pun intr-un borcan si se pudreaza cu zahar. Se inchide borcanul si se pune continutul la macerat. Din siropul format i se administreaza copilului o lingura pe zi. In locul zaharului puteti folosi miere, aceasta participand si ea la combaterea anemiei.
  • Sucuri de legume in diferite combinatii in care sa predomine morcovul si sfecla rosie la care se adauga castravete, laptuca, papadie, spanac. In total se consuma circa 600-1000 ml zilnic. Resturile de legume care raman in centrifuga se consuma in salate, iar cele de fructe cu mere.

Un articol de Iulia DIBU

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.