Setari Cookie-uri

Genele care produc dependenta

Dependenta este o boala definita ca o dereglare genetica si biologica in care exista o preocupare si o folosire progresiva a unei substante pentru care se cunosc efectele nefaste si consecintele utilizarii sale. Dependenta esta una dintre cele mai greu de tratat boli pentru ca nu se stie exact mecanismul prin care se produce si chiar daca este tratata, apare frecvent reinstalarea ei. Substantele pentru care se produce dependenta sunt drogurile, alcoolul, tutunul si alte substante nocive care au si efecte asupra sistemului nervos.

Alcoolismul este rar la persoanele care prezinta in genom doua copii ale genei ALDH2.

De la descoperirea genelor la tratament


Producerea unor medicamente mai eficiente pentru tratamentul persoanelor dependente este acum posibila datorita noilor descoperiri din domeniul geneticii si a genelor care produc dependenta. Fiecare noua gena descoperita devine o potentiala tinta pentru medicamentele anti-dependenta. Aceste urmaresc sa modifice activitatea genei implicate si sa restabileasca functiile normale ale creierului.
Noile tratamente ar putea face miracole pentru milioanele de dependenti de droguri, dar se spera ca si alcoolicii si fumatorii vor putea beneficia de pe urma recentelor descoperiri. Pana atunci, renuntarea la fumat ramane mai mult o chestiune de vointa proprie.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
14 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.