Setari Cookie-uri

Cea mai comuna dermatita

Este o afectiune dermatologica ce afecteaza cu precadere zonele de tegument bogate in glande sebacee: scalpul, obrajii, fruntea, sprancenele, pielea trunchiului, in special in dreptul sternului sau in pliurile cutanate. Se manifesta prin aparitia in aceste parti ale corpului a unor descuamari epiteliale insotite de mancarime (prurit). Pielea afectata formeaza cruste sau scoame albicioase, unsuroase sau uscate, care se desprind si lasa la suprafata straturi mai noi ale pielii.

Evitarea arsurilor solare, dar si a celorlalti factori de risc, poate completa lista masurilor ce pot fi luate la domiciliu pentru ameliorarea acestei afectiuni.

Tratamentul medicamentos este prescris dupa examinarea de catre un medic dermatolog si poate include:
• Agenti antifungici – inlatura sau diminua infectia cu P. Ovale;
• Medicamente antiinflamatoare – de obicei, topice (se aplica pe pielea afectata);
• Agenti keratolitici – pentru indepartarea crustelor;
• Steriozi topici – in cazuri mai grave, pentru diminuarea inflamatiei;
• Medicamente ce suprima activitatea glandelor sebacee – in cazurile in care tratamentele de mai sus nu au dat rezultate. Cazurile in care se recomanda sunt putine pentru ca produce reactii adverse foarte serioase.

Pentru tratamentul scalpului se indica folosirea zilnica sau o data la doua zile a unui sampon care sa contina sulfura de seleniu si zinc pirition. Samponul se aplica pe scalp si se lasa aproximativ 10 minute inainte de clatire. Se pot folosi si produse de ingrijire a parului si scalpului care contin ketoconazol.
In cazul in care pe scalp exista scuame dense se recomanda produse keratolitice urmate de folosirea unui sampon ce contine gudron. Dupa ameliorarea afectiunii, se poate diminua folosirea sampoanelor medicale de doua ori pe saptamana sau in caz de necesitate.

Pentru leziunile pe pielea fetei se recomanda evitarea produselor pe basa de corticoizi pentru ca poate duce la aparitia fibrozei. Se pot folosi totusi creme de hidrocortizon 1%, in scopul diminuari pruritului si eritemului, insa pe perioade scurte de timp, creme cu ketoconazol sau sampoane impotriva dermatitei seboreice.

Matreata este o manifestare a dermatitei seboreice, mai mult sau mai putin severa, pentru care nu exista un tratament standard, ci este personalizat de un medic de specialitate. Controlul medical periodic este esential pentru a se observa rezultatele tratamentului, si pentru ca acesta sa fie de ajutor.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.