Setari Cookie-uri

Rezonanta magnetica (RMN) diagnostic de performanta

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) reprezinta o investigatie moderna, foarte performanta, ce ofera informatii mai precise decat radiografia, ecografia sau tomografia computerizata.

• Pacientele cu dispozitive intrauterine trebuie sa informeze medicul asupra loc, deoarece unele contraindica investigatia;
• Pacienti cu boli renale nu pot primi substanta de contrast;
• Pacientii claustrofobi, agitati, care fac convulsii.

Cum se desfasoara examinarea:

Inainte de a fi introdus in aparatul de rezonanta magnetica pacientul trebuie sa inlature orice obiect metalic pe care il are asupra sa: ceas, monede, agrafe de par, bijuterii, palci dentare, dispozitive de auz, carduri. In timpul testului pacientul trebuie sa stea intins pe o masa, nemiscat, si sa efectueze comenzile pe care medicul i le cere. Testul dureaza de regula intre 30 si 60 de minute insa se poate prelungi in functie de ceea ce se investigheaza.

Pacientii care se simt incomfortabil in interiorul magnetului trebuie sedati pentru a se relaxa, sau pot fi investigati in aparate care au magnetul deschis (nu inconjoara in totalitate corpul).

Citește și:

Investigatia nu produce durere, insa uneori poate aparea o senzatie de raceala sau caldura, furnicaturi, dificultati de respiratie, greata, ameteala.

Exista mai multe tipuri de IRM, specializate pe diferite segmente: IRM de difuzie, Angio- RMN, IRM functional, fiecare dintre acestea avand o aplicabilitate restransa.

Desi este o metoda diagnostica extrem de utila si cu foarte multe indicatii, investigatia prin rezonanta magnetica ramane totusi un examen destul de scump si disponibil doar in marile centre medicale.

Vizionare placuta


Kudika
21 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.