Setari Cookie-uri

Dishidroza,un rezultat al stresului

Dishidroza sau eczema dishidrotica este o afectiune a pielii care se manifesta prin aparitia unor vezicule mici, pline cu lichid, in special pe palme si plante.

Dishidroza sau eczema dishidrotica este o afectiune a pielii care se manifesta prin aparitia unor vezicule mici, pline cu lichid, in special pe palme si plante.

Basicile care apar in dishidroza se mentin timp de trei patru saptamani si provoaca o mancarime foarte intensa. Dupa ce s-au uscat, veziculele se sparg si se formeaza fisuri in tegument care sunt foarte dureroase.

Ce produce dishidroza

Cauza dishidrozei nu este cunoscuta. Poate fi insotita de o afectiune similara a pielii, dermatita atopica, sau de alte boli alergice cum sunt astmul si rinita alergica. Eruptia poate aparea regulat la persoanele cu alergii.

In dishidroza pielea afectata este inflamata iar intre celulele tegumentului apar spatii ocupate de lichid, rezultatul fiind aparitia basicilor pline cu fluid, pe palme, talpi, degete. Datorita faptului ca acestea sunt foarte pruriginoase (provoaca mancarime), tendinta fireasca este de a freca zona respectiva, insa acest lucru produce leziuni ale pielii si in unele cazuri poate conduce la instalarea unei infectii.

Citește și:

Factori de risc pentru dishidroza

Dishidroza apare de doua ori mai frecvent la femei decat la barbati. Alti factori de risc includ:

  • Stresul – s-a observat ca dsihidroza apare mai frecvent la persoanele supuse unui stres intens;
  • Contactul cu diferite substante chimice, precum sarurile metalice, crom, cobalt, nichel;
  • Persoanele cu alergii fac mai des dishidroza, mai ales cele cu rinita alergica;

Daca aveti simptomele de mai sus si nu au disparut in cateva zile, este indicat sa consultati un dermatolog. De asemenea, trebuie sa mergeti la doctor daca suferiti de dishidroza si aveti semnele si simptomele unei infectii – febra, durere, inflamatie.

Diagnosticul dishidrozei

Medicul dermatolog va pune diagnosticul de dishidroza pe baza examenului clinic. De obicei acesta este suficient pentru diagnostic, rareori fiind necesara o biopsie sau un diagnostic diferential cu o infectie fungica.

Citește și:

In unele cazuri se pot face teste alergologice daca se banuieste ca o alergie este cauza dishidrozei.

Tratamentul dishidrozei

Combina mai multe medicamente, alegerea lor revenind medicului dermatolog, corespunzator fiecarui caz:

Vizionare placuta


Kudika
28 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.