Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre durerile sinusale

Sinuzita reprezinta inflamatia sinusurilor paranazale, o afectiune banala la prima vedere, insa o afectiune care genereaza simptome foarte neplacute, adesea mimand o raceala, cu tuse, stranut, nas infundat sau durere de cap persistenta, refractara la tratament.

• Oboseala

Cauzele sinuzitei:

Orice factor care produce inflamatia mucoasei sinusurilor sau blocheaza orificiul prin care se dreneaza secretiile sinusale poate fi raspunzator de aparitia sinuzitei. In practica, cele mai frecvente cauze ale sinuzitei cronice sunt:
• Diverse alergii – produc congestia sinusurilor si obturarea acestora, urmata de suprainfectare si aparitia sinuzitei. Cele mai frecvente alergii sunt cele declansate de polen, praf de casa, par de animale;
• Infectii de tract respirator – datorita comunicarii dintre sinusuri si cavitatea nazala, multe infectii respiratorii superioare se pot propaga si la mucoasa sinusala. Pot fi virale, bacteriene sau fungice;
• Obstructii nazale sau sinusale – pe langa obstructiile produse de infectii sau inflamatii mai exista si cateva cauze antomice de blocare a pasajului sinusal. Cele mai frecvente sunt polipii, deviatiile de sept, sau orificii de comunicare prea mici;
• Alte probleme medicale – fibroza chistica, infectia HIV sau unele imunodeficiente pot produce obstructia sinusurilor;
• Traumatisme faciale – fracturi ale oaselor fetei;
• Infectii fungice transmise aerogen;

Citește și:

Tratamentul:

Tratamentul sinuzitei trebuie sa tina cont de cauza si de boala de fond. In general, se folosesc antibiotice pentru combaterea infectiilor bacteriene, antiinflamatoarelor si antihistaminice pentru reducerea inflamatiei mucoasei sinusale, decongestionante pentru dezobstructia si permeabilizarea cailor de drenaj, mucolitice si fluidifiante ale secretiilor pentru evacuarea sinusurilor.

Daca sinuzita are la baza o reactie alergica, se poate folosi imunoterapia pentru ameliorarea afectiunii.
Pentru cazurile de sinuzita refractara la tratamentul medicamentos sau daca exista o cauza anatomica a obstructiei, o optiune terapeutica este chirurgia endoscopica a sinusurilor. Aceasta se poate utiliza pentru ablatia polipilor sau altor formatiuni care produc obstructia sinusurile, sau pentru largirea orificiilor de comunicare.

Citește și:

Rinoplastia cu balon este o interventie mai putin invaziva cu ajutorul careia se pot deschide sinusurile prin introducerea si umflarea unui balon in interiorul cavitatilor sinusale.

Preventia sinuzitei presupune mentinerea unei bune igiene pentru a evita infectiile virale bacteriene sau fungice, tratarea alergiilor, preventia exacerbarilor astmului, tratarea racelilor, renuntarea la fumat, evitarea zonelor cu aer poluat, mentinerea unei atmosfere umidifiate in locuinta sau la birou.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
11 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.