Setari Cookie-uri

Dislipidemiile, factor de risc pentru viata

Dislipidemiile sunt afectiuni in care nivelele de lipide din sange sunt perturbate, atat in sensul cresterii cat si scaderii acestora.

Dislipidemiile pot aparea atat ca urmare a cresterii concentratiei lipidelor totate sau a unor fractiuni (hiperlipidemii), dar si ca urmare a scaderii sub limita normala a nivelelor de lipide din sange (hipolipidemii).

Clasificarea dislipidemiilor:

Hiperlipidemiile pot fi:
• Primare – sunt produse de o serie de defecte genetice ereditare care atunci cand sunt transmise afecteaza expresia unor receptori, unor proteine transportoare. Astfel de boli sunt hipertrigliceridemia familiala, hipobetalipoproteinemia.
• Secundare – apar in cadrul unor boli de nutritie, endocrine, renale sau hepatice.
Hipolipidemiile – sunt mai rare si apar in sindroame de malnutritie sau pot fi mostenite.

Dislipidemiile implica reale riscuri pentru sanatate. Nivelele crescute de colesterol-LDL predispun la ateroscleroza, la perturbari ale metabolismului, consecinta fiind instalarea unor boli precum obezitatea, afectiuni cardiace precum infarctul sau angina, afectiuni vasculare ca arteriopatia membrelor inferioare.

Citește și:

Trigliceridele in concentratii peste valorile normale produc de asemenea cresterea riscului de aterotromboza, dar si a altor boli, ca de exemplu pancreatita acuta.

Diagnosticul dislipidemiilor:

Se pune in urma evaluarii profilului lipidic prin masurarea concentratiilor principalelor fractiuni lipidice din sange.

Masurile terapeutice:

Imbunatatirea profilului lipidic se bazeaza atat pe tratament igieno-dietetic, cat si pe utilizarea unor medicamente specifice. Alimentatia si exercitiul fizic sunt mijloace terapeutice extrem de importante in tratamentul acestei afectiuni.

In ceea ce priveste alimentatia, pacientii cu dislipidemii au o serie de restrictii si de recomandari:
• Reducerea aportului de grasimi, mai ales cele de natura animala (bogate in acizi grasi saturati);
• Evitarea consumului de carne rosie in schimbul carnii de peste, pasare;
• Alegerea lactatelor si branzeturilor dietetice in locul celor integrale;
• Trebuie eliminate din alimentatie prajelile, mezelurile, produsele de patiserie, ouale, maioneza, cremele etc.
• Consumul in cantitati cat mai mari a legumelor, fructelor, cerealelor.
Tratamentul medicamentos se aplica dupa reechilibrarea alimentatiei si urmareste scaderea nivelului LDL-colesterolului si trigliceridelor si cresterea coelsterolului “bun”.

Citește și:

Factorii de risc pentru dislipidemie includ sedentarismul, fumatul, obezitatea. La randul sau dislipidemia este un factor de risc foarte important pentru bolile cardivasculare.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
24 Septembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.