Boala Menetrier este o afectiune digestiva foarte rara, ce afecteaza mucoasa gastrica. Stomacul este tapetat pe interior de o mucoasa ce contine glande responsabile de secretia sucului gastric, important pentru digestie datorita enzimelor si acidului clorhidric pe care le contine. Mucoasa gastrica formeaza numeroase pliuri pentru a-si mari suprafata secretorie. In boala Menetrier apare cresterea masiva (hipertrofia) acestori pliuri datorita cresterii exagerate a numarului de celule mucosecretorii ce formeaza glandele stomacului. Datorita acestui aspect boala a mai fost denumita gastrita hipertrofica sau gastrita cu pliuri gigante.

Mucoasa afectata de acesta boala este rareori inflamata si tot rar prezinta zone ulcerate. Secretia glandulara este abundenta si din acest motiv organismul pierde fluide ce contin o proteina importanta numita albumina.

Boala Menetrier produce numeroase confuzii si pareri contradictorii in cercurile medicale, datorita faptului ca exista si alte patologii ce evolueaza cu cresterea pliurilor gastrice. In plus cauzele acestei boli nu sunt cunoscute. Boala este foarte rara si afecteaza cu precadere barbatii intre 30 si 60 de ani. Afectiunea prezinta un risc de 10% de a se transforma malign, de aceea este recomandata urmarirea periodica a acestor pacienti si investigarea lor prin endoscopie digestiva si prelevare de biopsii gastrice.

Simptomele:

Simptomatologia acestei boli este variata si nespecifica, fiind comuna multor afectiuni gastrice. Principalul simptom al bolii este durerea si discomfortul in portiunea superioara a abdomenului (epigastru). Alte simptome includ pierderea apetitului, greata, varsaturile, diareea, durerea ulceroasa dupa masa. In cazurile mai grave pot aparea hemoragii digestive, manifestate prin varsaturi cu sange sau scaun negru, lucios datorita prezentei sangelui digerat.

Diagnosticul:

Boala Menetrier este diagnosticata prin diferite investigarii imagistice ale stomacului ce pun in evidenta pliurile hipertrofiate. Sunt utilizate tranzitul baritat si endoscopia digestiva superioara. In stabilirea diagnosticului un rol important il are biopsia din mucoasa gastrica si examinarea anatomopatologica a probelor, ce pune in evidenta cresterea numarului de celule glandulare (hiperplazia glandulare).

Tratamentul:

Tratamentul bolii Menetrier include medicatie pentru inlaturarea sau controlul simptomelor dispeptice (greata, varsaturi, arsuri retrosternale) si pentru tratarea inflamatiei, daca acesta exista. Dieta trebuie sa fie una bogata in proteine din cauza pierderilor de albumina specifice acestei boli. In cazurile severe se poate ajunge la rezectia chirurgicala, partiala sau totala, a stomacului.

Un articol de Ciprian Chitu

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: