Setari Cookie-uri

Bolile ascunse in umbra frisoanelor si febrei nemotivate

Frisonul este raspunsul organismului la frig sau la senzatia de frig, prin tremuraturi inegale si neregulate, cu caracter progresiv, care cuprind tot corpul si devin foarte puternice. Apare fiziologic atunci cand temperatura mediului este scazuta si corpul incearca sa produca mai multa caldura.

Frisonul poate aparea dupa o interventie chirurgicala si poarta numele de frison post-chirurgical. Frisonul trebuie diferentiat de alte forme asemanatoare precum tremuraturile, spasmele, fibrilatiile musculare, convulsiile etc.

Frisonul poate fi simptomul unor afectiuni severe, de aceea, atunci cand se asociaza cu alte semne (febra, de cele mai multe ori), trebuie consultat medicul.

Exista anumite medicamente sau asocieri de medicamente care au printre efecte adverse frisonul. Din acest motiv, trebuie informat medicul cu privire la tratamentul urmat.

Cele mai frecvente cauze de frison

Bolile infectioase

Gripa, infectiile ginecologice, infectiile urinare, infectiile respiratorii precum pneumonia, bronsita. In aceste cazuri frisonul este insotit de febra mare, dureri musculare, dureri de cap.

Diabetul

Diabeticii sunt predispusi la infectii, iar frisoanele pot aparea in prezenta unei rani care nu se vindeca.

Citește și:

Malaria sau febra tifoida

Aceste boli, contractate in cursul unei calatorii in strainatate, se manifesta prin frisoane si febra.

Intoxicatia cu droguri

O intoxicatie cu heroina, cocaina sau un alt drog va provoca frisoane si febra, dar si diminuarea starii de constienta, agitatie in tot corpul si convulsii.

Tratamentul frisonului are la baza vindecarea afectiunii de fond. Tratamentul poate fi patogenic, de exemplu administrarea antibioticelor intr-o infectie si simptomatic. Tratamentul simptomelor cuprinde masuri pentru scaderea febrei, analgezice pentru calmarea durerii, hidratarea corespunzatoare.

Un articol de Ciprian Chitu

Foto prima pagina: Karramba Productions, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
28 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.