Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre chisturile mamare

Chisturile mamare sunt sunt cavitati prezente in tesutul mamar, tapetate de un epiteliu si pline cu fluid. La palparea sanului se descriu sub forma unor tumorete rotunde sau ovale, cu margini distincte, avand uneori textura unui balon umplut cu apa sau alteori fiind ferme, dure.

Diagnosticul chsiturilor mamare:

Descoperirea spontana, la palpare a unei formatiuni mamare nodulare trebuie sa fie urmata de prezentarea la medic pentru a stabili natura acestui nodul. In acest scop, medicul va palpa formatiunea si va recomanda efectuarea unei mamografii sau ecografii. Cu ajutorul unei aspiratii cu ac fin, medicul poate extrage o cantitate de fluid pentru analize. Daca lichidul este clar, fara urme de sange, diagnosticul este pus imediat. Daca lichidul extras este sangvinolent acesta va fi trimis pentru analizare la un laborator. In cazul in care nu apare niciun lichid la aspiratia cu ac fin, este posibil ca formatiunea sa fie solita, situatie in care o biopsie poate fi necesara.

Masuri terapeutice:

Pentru chisturile mici, care nu produc simptome, nu este necesar niciun tratament, decat supravegherea acestora prin palpare sau ecografii periodice.

Citește și:

Aspiratia cu ac fin, utilizata in diagnosticul chistului, poate fi si o masura terapeutica prin care lichidul continut de chist este drenat la exterior. Acesta interventie se efectueaza sub ghidaj ecografic, medicul vizualizand in permanenta si in timp real localizarea chistului si pozitia acului cu care se aspira. Procedura poate fi repetata, pentru ca de multe ori chisturile formeaza la loc colectii lichidiene sau apar unele noi. Daca lichidul continut de chist prezinta sange, poate fi necesara extirparea chirurgicala a formatiunii.

Folosirea anticonceptionalelor orale pentru regularizara ciclului previne recurenta chisturilor mamare. Daca a fost prescrisa terapie hormonala dupa instalarea menopauzei, instaurarea unor pauze in administrarea hormonilor poate reduce aparitia chisturilor.

Rezectia chirurgicala este indicata in putine cazuri: de exemplu in recurenta frecventa a unui chis voluminos ce provoaca durere, cand un chist contine fluid sangvinolent sau exprima si alte semne ingrijoratoare.

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
17 Februarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.