Setari Cookie-uri

Otoscleroza, boala ce apare la persoanele tinere

Otoscleroza este o boala care afecteaza in principal scarita, unul dintre oasele minuscule din urechea medie. Pentru un auz normal, cele trei oase, ciocanul, nicovala si scarita, trebuie sa se miste libere si sa transmita vibratia aerului produsa de un anumit sunet. In otoscleroza apare o crestere osoasa in jurul scaritei, initial la nivelul portiunii atasate cohleei, progresand ulterior pe toata lungimea. Cresterea osoasa anormala impiedica miscarea normala a scaritei si reduce transmiterea sunetului catre urechea interna. Afectiunea evolueaza gradual, pe masura ce tot mai mult os se dezvolta in jurul scaritei. In cele din urma scarita devine fixa iar pierderea auzului este severa.

Alte simptome includ aparitia tinitusului, paracuzia (auzul este mai bun cand exista mai mult zgomot de fond) si vertijul sau ameteala.

Tratamentul:

La inceput, cand pierderea auzului este usoara, nu este necesar niciun tratament. Pe masura ce auzul devinde din ce in ce mai afectat, pot fi de ajutor aparatele auditive. Insa in cazurile foarte severe, nici acestea nu mai redau auzul.

Tratamentul chirurgical se adreseaza in special acestor cazuri grave si presupune inlocuirea scaritei afectate de otoscleroza cu una artificiala, facuta din plastic sau metal. De cele mai multe ori operatia are succes si restabileste auzul. In plus, interventia reduce progresia otosclerozei la alte structuri ale urechii.

Vizionare placuta


Kudika
23 Februarie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.