Setari Cookie-uri

Top 5: Ce nu stiai despre creierul nostru

Creierul uman fascineaza in continuare. Oamenii de stiinta sunt surprinsi in fiecare zi despre complexitatea acetui organ si spre marea noastra bucurie reusesc sa deschida noi usi, pana acum necunoscute, ale uneia dintre cel mai putin intelese zone din corpul uman. Mai jos propunem cateva curiozitati sau mai bine zis: Cinci lucruri pe care nu le stiai despre creierul uman.

Oricum, in cazul unei leziuni la creier, majoritatea persoanelor raman cu sechele. Daca doar 10 la suta din suprafata creierul era folosita atunci foarte multi ar fi scapat din accidente foarte usor.

Imaginile oamenilor de stiinta cu privire la acest organ confirma faptul ca in timpul unor activitati, omul foloseste diferite zone ale creierului ajungandu-se astfel la un procent de 90% in unele cazuri si in altele chiar spre 99%.

ce nu stiai despre creier Creierul nu “simte” durerea

Atunci cand va doare capul trebuie stiut ca nu va doare creierul. Nici macar, in 80% din cazuri, creierul nu are nicio legatura cu durerea de cap. Mai exact, creierul ca organ nu are stimuli nervosi, deci practic nu poate experimenta durerea. Acest lucru face posibila operatia pe creier, cand pacientul este perfect constient, deoarece nu exista nevoia unei anestezii.

Stimuli nervosi au in schimb majoritatea muschilor si pielea care inconjoara cutia craniana, unde intr-adevar este resimtita durerea.

Celulele creierului se regenereaza

De aproximativ 100 de ani s-a perpetuat un mit care suna in felul urmator: Celulele creierului sunt singurele care nu se regenereaza. Din pacate si aici exista o dovada care sa demonstreze contrariul.

Celulele creierului (nu neaparat neuronii) se regenereaza, iar in prezent exista destul de multe dovezi care demonstreaza ca si neuronii se pot regenera in anumite cazuri. Aceste descoperiri reusesc sa contribuie masiv la dezvoltarea medicinei si probabil reprezinta vesti bune pentru cei care duc o viata mai putin linistita…



Sursa: Yupyy.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Martie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.