Setari Cookie-uri

Neuroni Oglinda - celulele cu care poti citi mintea umana

"Cu neuronii oglinda nu trebuie sa pretindem ca suntem in pielea altei persoane... ne aflam practic in mintea unei alte persoane."- Marco Iacoboni

Neuronii oglinda – miracolul stiintific al conexiunii dintre oameni

Neuronii-oglinda nu sunt doar niste celule obisnuite. Sunt celule care pot citi mintea umana, iar descoperirea lor este recenta. Giacomo Rizzolatti, specialist in neurostiinta si profesor in cadrul Universitatii din Parma, Italia, este cel care i-a descoperit in 1996. Studiind in laborator activitatea creierului la maimutele mamac, cercetatorii au constatat existenta in creierul maimutelor a unei clase speciale de celule care se “aprindeau’ atunci cand animalul respectiv vede sau aude o actiune sau cand facea la randul sau aceeasi actiune. Au urmat alte cercetari, de data aceasta asupra creierului uman, cu rezultate mult mai surprinzatoare.

Ceea ce este cu adevarat extraordinar si flateaza fiinta umana este faptul ca neuronii oglinda prezenti la om sunt de departe mai inteligenti, mai flexibil si mai evoluati decat neuronii oricarei alte specii animale de pe pamant. Sa fie inca o confirmare a faptului ca ne-am nascut pentru a fi fiinte sociale? Cert este ca abilitatile sociale ale oamenilor au evoluat de-a lungul timpului intr-un mod sofisticat si fascinant, neegalat de o alta specie coabitanta de pe Terra.

Citește și:

“Suntem extraordinare creaturi sociale. Supravietuirea noastra depinde de intelegerea actiunilor, a intentilor si a emotiilor celorlalti. Iar neuronii oglinda ne ingaduie sa pricepem intentiile altora nu prin intelegere conceptuala, ci prin simulare directa. Prin A SIMTI, nu prin A GANDI”, spune Rizzolatti intr-un articol publicat in New York Times .

Activitatea acestor neuroni speciali a fost inregistrata in anumite zone corticale ale creierului.

Citeste continuarea articolului "Te doare si asta ma doare. Fascinantii Neuroni Oglinda si stiinta de-a fi celalalt" Pe Garbo.ro

Foto pagina 1: Dreamstime

Foto homepage si pagina 2: Shutterstock

Garbo iti recomanda si articolele:

Inteligenta inimii: Creierul din inima

Empatia: Cum sa intram 'pe varful picioarelor' in sufletul celuilalt...

7 principii care iti intineresc CREIERUL cu cel putin 10 ani

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    4 Iunie 2012
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.