Numarul bolnavilor de Parkinson pana in 2030

Statisticile Asociatiei Europene de Parkinson trag un semnal de alarma cu privire la incidenta cazurilor de Parkinson in viitor.

Comunicat de presa

Ultimele date arata ca la nivel european sunt 1,2 milioane pacienti cu Parkinson si numarul acestora este asteptat sa se dubleze pana in 2030. In Romania, datele Asociatiei Romane AntiParkinson, releva ca sunt tratati peste 70.000 de bolnavi cu Parkinson, dar exista un numar mult mai mare de pacienti care sufera de aceasta afectiune, dar care inca nu au fost diagnosticati.

Din cauza lipsei dotarilor si a personalului medical necesar, de cele mai multe ori diagnosticarea bolii Parkinson in Romania se face atunci cand pacientul se afla deja intr-un stadiu avansat de boala. O alta cauza este lipsa de informare a pacientilor care, adesea confunda sau chiar ignora simptomele specifice bolii Parkinson.

Impactul economic al acestei boli este major, mai ales daca este diagnosticata intr-un stadiu avansat. In Romania, tratamentul unui pacient consta fie in terapii medicamentoase care pot depasi suma de 3.000 lei lunar, fie in operatii care le pot imbunatati considerabil calitatea vietii, dar al caror pret variaza intre 30.000 – 80.000 lei. Din cauza lipsei fondurilor, multi dintre pacientii care au indicatii terapeutice pentru operatie sunt trecuti pe liste de asteptare, timp in care boala avanseaza si astfel scade dramatic capacitatea motorie si cognitiva a acestora. Acestor sume pe care le plateste statul roman li se adauga costurile cauzate de imposibilitatea bolnavilor de a mai lucra si sumele alocate ingrijitorilor acestora. La nivel european costul anual total, care cumuleaza cheltuielile medicale si sociale, este estimat la 13,9 miliarde euro.

Retail jobs

Tratamentele disponibile in prezent sunt rezultatele cercetarilor stiintifice aprofundate din ultimii ani, care se continua astazi deoarece sanatatea mintala este o prioritate la nivel global. Conform ultimului raport PhRma, in prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson si peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se afla in cercetare si dezvoltare”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv adjunct, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Parkinson, neurons photo@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Septembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri