Setari Cookie-uri

Nevralgia de trigemen, cauza durerilor atroce de cap

Nevralgia de trigemen este o boala neurologica ce se manifesta prin crize frecvente de durere foarte violenta. Initial atacurile sunt de scurta durata si de intensitate medie, insa boala poate progresa producand crize din ce in ce mai lungi, mai frecvente si mai intense. Atacurile dureroase pot fi spontane sau declansate de stimulari usoare ale fetei precum activitatile legate de igiena personala spalat, ras, aplicarea machiajului.

Nevralgia de trigemen este o boala neurologica ce se manifesta prin crize frecvente de durere foarte violenta. Initial atacurile sunt de scurta durata si de intensitate medie, insa boala poate progresa producand crize din ce in ce mai lungi, mai frecvente si mai intense. Atacurile dureroase pot fi spontane sau declansate de stimulari usoare ale fetei precum activitatile legate de igiena personala – spalat, ras, aplicarea machiajului.

Nevralgia de trigemen afecteaza mai mult femeile decat barbatii si apare mai des dupa varsta de 50 de ani. Din fericire, boala poate fi controlata si tratata eficient cu ajutorul medicamentelor, injectiilor si chirurgiei.

Simptomele nevralgiei de trigemen:
• Atacuri ocazionale de durere de intensitate medie;
• Episoade de durere severa, violenta, asemanatoare unor socuri electrice;
• Atacuri dureroase declansate de atingerea fetei, de mestecare, de vorbit, de spalatul dintilor;
• Crize dureroase ce tin de la cateva secunde la cateva zeci de secunde;
• Durerea este situata in zonele inervate de nervul trigemen: obraji, maxilar, mandibula, gingii, buze, mai rar ochii si fruntea;
• Durerea poate fi situata intr-un punct sau poate cuprinde o zona mai larga;
• Atacurile devin mai frecvente si mai intense in timp.

Citește și:

Cauzele:

Nervul trigemen conduce sensibilitatea de la nivelul fetei. In nevralgia de trigemen nervul nu-si mai indeplineste corect functia. De cele mai multe ori acest fapt apare datorita presiunii pe care o exercita o artera sau o vena asupra nervului.

Nevralgia de trigemen poate fi consecinta procesului de imbatranire sau poate fi asociat sclerozei multiple sau unei alte boli care afecteaza teaca de mielina ce inveleste nervul. Mai rar, nevralgia de trigemen este produsa de o tumora ce comprima nervul, iar in alte cazuri nu poate fi descoperita o cauza.

Diagnosticul:

Pentru stabilirea diagnosticului de nevralgie trigeminala medicul va face un examen neurologic care va indica unde apare durerea. Alaturi de descrierea simptomelor si de examenul neurologic, medicul va cere un examen RMN care poate descoperi cauza nevralgiei de trigemen.

Citește și:

Tratamentul:

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.