Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt disfunctii frecvente pentru femei, mai ales pentru cele aflate la o varsta mai mica de 30 de ani. De multe ori aceste chisturi ovariene nu ridica probleme, ele resorbindu-se de la sine, insa exista si cazuri in care evolutia acestora nu este spre remisie, aparand complicatiile care necesita tratament.

Asadar este recomandat ca anual sa faceti o ecografie abdomino-pelvina, fiindca uneori chisturile (chiar si chisturi mari cu pericol de rupere) pot fi asimptomatice (de obicei au o simptomatologie usoara pe care pacientele o ignora de cele mai multe ori).

Cum sunt diagnosticate chisturile?

Ele pot fi diagnosticate fie prin influenta anamnezei atunci cand exista simptomatologie clara (tulburari menstruale, dureri abdominale etc.), fie intamplator la ecografiile de control sau prin alte interventii (de exemplu laparoscopie pentru apendicita sau diverticulita etc.). Diagnosticul se mai poate face si laparoscopic in sens investigator, se pot preleva biopsii sau chiar se intervine pentru scoaterea chistului sau chiar al ovarului in cazurile grave.

Se mai poate doza CA - 12 - acesta este un marker al cancerului ovarian si se face femeilor care au risc crescut pentru aceasta boala (menopauza, cazuri de cancer in familie), insa se foloseste la diagnostic doar in asociatie cu o metoda imagistica (ecografie, tomografie, RMN)

De cele mai multe ori chisturile ovariene sunt afectiuni benigne, insa uneori pot fi cancerigene.

Care este tratamentul chisturilor ovariene?


Initial chisturile ovariene nu se trateaza decat daca au dimensiuni mari. Se urmareste pacienta doua-trei luni, iar daca acestea nu involueaza se administreaza anticonceptionale care opresc ovulatia si in felul acesta chistrile nu se mai dezvolta. Daca aceste chisturi apar datorita unor tulburari tiroidiene sau hipofizare, atunci tratamentul este specific pentru disfunctia primara, cea ovariana fiind secundara si disparant dupa tratamentul tulburarii primare.

Daca nici tratamentul hormonal nu da rezultate, atunci se poate interveni operator.

Cand devin chisturileurgente medicale?

Chisturile ovariene trebuie operate daca depasesc 7 cm. Urgente medicale sunt cazurile in care chisturile se rasucesc, se sparg sau rasucesc ovarul, iar pacienta are o simptomatologie zgomotoasa:
- Durere puternica in abdomen care apare brusc;
- Durere abdominala, greata sau chiar voma, stare febrila, paloare, intensificarea respiratiei.

Atunci cand apar aceste simptome se recomada sa apelati la serviciul de urgenta.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Ianuarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.