Setari Cookie-uri

4 Semne menstruale care trebuie sa te alarmeze

Menstruatia este primul semn ca o fetita devine femeie, ea putand ramane insarcinata inca de la prima sangerare menstruala (menarha). Desigur, pentru o sarcina reusita este nevoie ca intreg aparatul reproducator sa ajunga la maturitate, de aceea atat sarcina cat si contactele sexuale se recomanda dupa 18 ani.

Pentru a intelege riscurile inceperii precoce a vietii sexuala va invitam sa cititi articolul “ Pericolele inceperii precoce a vietii sexuale”.

4 Semne menstruale care trebuie sa te alarmeze

Ce este menstruatia?

Ce este menstruatia?

Menstruatia reprezinta un proces hormonal ciclic cu repetitie lunara si are ca scop pregatirea organelor sexuale feminine pentru sarcina. Astfel in fiecare luna un folicul dintr-un ovar ovuleaza (de obicei alterneaza de la luna la luna ovarul drept cu cel stang), iar ovulul patrunde in trompele uterine unde asteapta cateva zile, de obicei pana la maxim 5, astfel incat sa poata fi fecundat. Daca fecundarea ovulului nu are loc, intreaga schema hormonala se modifica, estrogenii scad si dupa aproximativ 14 zile membrana uterina, sub influnete hormonale, este indepartata pentru a se reconstrui una mai buna pentru o viitoare sarcina. In timpul eliminarii membranei uterine sunt “rupte” vasele care o iriga si astfel se produc sangerarile menstruale.

Citește și:

Cat ar trebui sa dureze menstruatia?

Ciclul menstrual variaza de la o femeie la alta si este destul de greu de stabilit o durata valabila pentru orice femeie. Media ciclului menstrual este de 28 de zile cu o sangerare de 3-4 zile, dar sunt femei pentru care este la fel de normala o sangerare de 7 zile. De obicei cele cu sangerare prelungita sunt adesea scutite de durerile caracteristice sangerarilor menstruale, ele avand atat flux cat si simptome minime. Femeile cu sangerari de 2-4 zile au insa dureri mai mari, simptome de greata, ameteala, dureri de cap, iar fluxul sangerarii este mai pronuntat. Se crede ca femeile cu un ciclu menstrual mai lung sunt mai fertile, dar nu exista studii care sa demonstrze acest aspect.

Cum ne dam seama ca menstruatia este normala?

In primii trei ani de la menarha apar multe schimbari in ceea ce priveste ciclul menstrual, pana acesta se regleaza: uneori intarzie, uneori e foarte dureros, alteori se prelungeste sau se scurteaza, nu vine dupa data calculata in calendar, “sare” o luna etc. In general dupa aproximativ doi ani menstruatia incepe sa se regleze si femeia poate astfel stabili caraceristicile propriului sau corp:

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.