Setari Cookie-uri

Tot ce vrei sa stii despre candidoza

Candidoza este cea mai comuna afectiune feminina, orice femeie acuzand cel putin un episod de candidoza pana la varsta de 30 de ani.

Cum se trateaza candidoza vaginala?

Tratamentul este specific medical, se recomanda consultul medicului ginecolog. Acesta va cere un test de secretii si eventual si testul Babes-Papanicolau sau alte investigatii. In functie de rezultatele obtinute se va face antibiograma si se va administra taratamentul specific.

Multe femei refuza insa vizita la ginecolog, din motive de timp sau de jena. Acestea adesea recurg la tratamente “empirice”, de aceea in acest sens vom face cateva recomandari: folositi spalaturi vaginale timp de maxim 5 zile cu solutii (plicuri) pe care le gasiti in farmacie. Utilizati de asemenea ovule aplicate intravaginal cat mai profund, ovule cu spectru larg de vinedecare si a caror eliberare nu necesita neaparat prescriptie medicala (de exemplu cele care contin clortrimazol).

Nu renuntati la tratament chiar daca dupa prima zi de aplicare simptomele dispar, este foarte important sa urmati tratamentul pana la capat pentru a nu dobandi rezistenta la acesta. Se poate utiliza si un unguent local, asociat tratamentului de mai sus, care sa amelioreze simptomele de la nivelul vulvei (intrebati farmacistul). Se recomanda sa schimbati des protej-slipul in perioada de tratament (este necesar pentru secretiile abundente). De asemenea evitati contactul sexual in perioada tratamentului si 1-2 zile de la finalizarea acetuia.

Citește și:

Tratamentele naturiste pentru candidoza constau in spalaturi cu ceaiuri medicinale (pelin, rostopasca, musetel, sunatoare) si adoptarea unei diete bogate in fructe, legume si iaurturi. Tratamentele naturiste sunt insa prea putin eficiente fata de cele farmacologice si adesea sunt urmate de recidive frecvente.

Ce complicatii poate da candidoza vaginala?

Complicatiile candidozei apar in special atunci cand boala nu este tratata sau este tratata incorect. Complicatiile pot fi multiple, de la usoare la grave:

  • Afectarea colului uterin si determinarea aparitiei “ranii pe col”;
  • Suprainfectarea si extinderea la celelalte organe genitale, putand duce pana la anexite si peritonita;
  • Infectii pevine;
  • Cronicizare;
  • Afectarea fertilitatii si a sarcinii etc.

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.