Setari Cookie-uri

Sindromul ovarelor polichistice - ce ar trebui sa stim?

Sindromul ovarelor polichistice denumit si SOPC este cea mai frecventa forma de endocrinopatie, fiind prezenta in special la femeile cu varste de peste 30 de ani.

Pacientele cu SOPC au risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, mai ales daca sunt obeze, dislipidemie si risc cardiovascular, hiperplazie edometriala si cancer endometrial.


Managementul SOPC implica scaderea in greutate, cu ameliorarea hirsutismului, menstrelor si a fertilitatii. Ca si medicatie se foloseste metforminul, care imbunatateste sensibilitatea la insulina avand efecte spectaculoase asupra greutatii, menstrelor si functiei ovulatorii, si anticonceptionalele orale.


Blocantii receptorilor androgenici se folosesc pentru tratamentul hiperandrogenismului si amenoreei. Tratamentul infertilitatii se face cu metformin (controversat), inductori de ovulatie, FIV sau cu metode chirurgicale (diatermia ovariana sau drilling ovarian laparoscopic).
”, a adaugat Dr.Camelian Valentina Cimpoesu.


Incepand cu luna februarie, Centrul Medical Focus in contract cu Casa de Asigurari, ofera consultatie gratuita pacientiilor cu tirmitere de la medicul de familie.


Aboneaza-te la Newsletter-ul Healthy pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Martie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.