Testul Babes-Papanicolau, frotiul Papanicolau sau pur si simplu “Papanicolau” cum este cel mai cunoscut ca denumire reprezinta astazi un test foarte important pentru fiecare femeie, putand salva viata acesteia si nu exageram deloc cand facem o astfel de afirmatie. Cancerul de col uterin ocupa loc de top printre maladiile cu potential letal in tara noastra, fiind printre primele boli feminine care “omoara”. Asadar putem afirma ca orice metoda care ar preveni acest cancer sau care ar putea depista precoce cancerul de col uterin poate salva viata multor femei.

Ce este testul Babes-Papanicolau?

Testul Babes-Papanicolau este de fapt un frotiu al celulelor cervicale (de la nivelul colului uterin) care poate decela posibile modificari patologice ale acestor celule. Medicul laborant este specialistul care poate decela optic aceste anomalii.

Cum se efectueaza testul Babes-Papanicolau

Medicul ginecolog preleveaza celulele cervicale (de la nivelul colului uterin) apoi le trimite la laborator. Aici laborantul realizeaza un frotiu, adica aseaza materialul prelevat de ginecolog intre cele doua lamele pentru a vizualiza la microscopul optic. Inainte de a pune a doua lamela medicul laborant coloreaza frotiul (coloratie speciala) astfel incat sa poata diferentia si vizualiza mai usor structurile celulalre la microscop.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: