Setari Cookie-uri

Secretiile vaginale: Ghid de interpretare a sanatatii intime

Culorile vorbesc despre sanatatea ta intima. Afla cum le poti interpreta! Iti prezentam un ghid intim de autoexaminare.

O femeia nu are nevoie de spalaturi vaginale la normal pentru ca perturba pH-ul vaginal si echilibrul florei vaginale. Asadar spalaturile vaginale nu sunt de rutina si nu fac parte din ritualul igienei feminine.

Curcubeul vaginului: Ghidul intim al femeii

Ne vom opri atentia in articolul curent asupra autoexaminarii sanatatii intime.

Pentru ca secretia vaginala este foarte sensibila la modificarile patologice, putem afirma ca unul din markerii sanatatii genitale ale femeii este reprezentat de secretia vaginala.

In functie de modificarile proprietatilor acesteia (miros, culoare, consistenta, abundenta) ne putem orienta singure catre o patologie chiar asimptomatica si vom sti sa ne prezentam la ginecolog.

Secretia vaginala normala

Secretia vaginala normala

La normal secretia vaginala variaza cu momentele ciclului menstrual.

Astfel ca imediat dupa menstruati si inaintea sangerarilor secretia vaginala este mai saraca, mai vascoasa si mai albicioasa, cu un miros dicret, deloc neplacut.

Citește și:

Cu cat femeia se apropie de ovulatie, secretia vaginala devine mai abundenta si mai transparenta (rol de a lubrefia vaginul si de a favoriza sarcina).

Culorile si proprietatile patologice ale secretiilor vaginale

La fiecare prezentare la toaleta examinam fara sa ne dam seama secretia vaginala – markerul sanatatii intime. Iata care sunt modificarile cel mai usor de observat atunci cand suferiti de o boala intima.

Foto: Shutterstock.com

Secretii vaginale de culoare rosie – este un semnal de alarma

Daca intre sangerarile menstruale secretia vaginala prezinta culoare rosie sau firicele (striuri) de culoare rosu intens, atunci trebuie sa va prezentati repede la medic fiindca suferiti de o sangerare anormala.

Uneori sangerarea este atat de abundenta incat mimeaza menstruatia, doar ca nu este in perioada in care ar trebui sa fie – se numeste metroragie si de asemenea necesita prezentarea cat mai rapida la medic.

Citește și:

Cauzele care pot duce la o sangerare vaginala sunt multiple: o infectie uterina sau anexita, fibrom uterin, cancer uterin sau de col, dereglarea menstruatiei – dezechilibre hormonale, stres intens, sangerare vaginala intr-o vaginita cu manifestari puternice, infectia cu parazitul Trichomonas vaginalis etc.

Citeste continuarea articolului: "Curcubeul Vaginului: Ghidul intim al femeii" pe Garbo.ro

Iti recomandam sa citesti si:

Vagin=Dosarul X. 32 de lucruri fascinante pe care nu le stiai despre VAGIN!

Totul despre Papanicolau - Testul care iti salveaza viata

Trebuie sa le cunosti: 5 Boli vaginale fara simptome!

Top 3 boli cu secretie vaginala ciudata

11 Semne ca ai racit la ovare

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
23 Iulie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.