Setari Cookie-uri

6 curiozitati despre aparatul genital al femeii

Anatomia si fiziologia organelor genitale feminine au starnit tarziu interesul cercetatorilor in lumea medicala, multe din secretele fascinantului aparat genital feminin fiind dezvaluite abia in ultimele decenii.

Sa mangaiem sau nu burtica unei gravide?

Un gest firesc pentru o femeie insarcinata este acela de a-si mangaia burtica si de a lasa si alte persoane sa faca acest lucru. Este oare acest gest unul sigur?

Uterul femeii gravide sufera numeroase modificari: ale elasticitatii fibrelor musculare uterine, ale excitabilitatii, tonusului si tensiunii musculare, ale dimensiunii etc.

curiozitati despre aparatul genital

Mangaierea si palparea burticii la o femeie insarcinata poate determina contractii uterine mai mult sau mai putin evidente (uterul se intareste ca reactie de aparare a fatului). Aceste contractii ale uterului fac ca fluxul sanguin din placenta sa scada, deci fatul primeste mai putin oxigen si mai putina hrana.

Daca gravida prezinta si o suferinta placentara, cu atat mai mult atingerea frecventa a abdomenului ii va accentua patologia.

Fierul, boala Parkinson si dementa Alzheimer

Cauzele care determina aparitia unor boli precum Parkinson si Alzheimer nu au fost pe deplin elucidate. Studiile demonstreaza insa ca exista o legatura intre incarcarea cu fier a organismului si incidenta acestor boli, asadar este indicat sa nu exagerati in privinta suplimentelor cu fier.

Citește și:

Unele afectiuni genitale feminine afecteaza balanta fierului in organism fie prin mecanisme directe (sangerarile anormale sau menstruatia prelungita de exemplu), fie prin mecanisme indirecte. O situatie fiziologica in care femeia prezinta anemia este sarcina.

curiozitati despre aparatul genital - anemie

In toate aceste patologii genitale manifestate si prin anemie, femeia este suplimentata cu fier. In aceste situatii trebuie acordata atentie toxicitatii fierului atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Si alte suplimente alimentare pot avea efect toxic, de aceea este recomandat sa cereti intotdeauna sfatul medicului.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Octombrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.