Studiu: Vaccinul impotriva HPV NU este periculos

Studiu: Vaccinul impotriva HPV NU este periculos
Kudika
10 Octombrie 2012

Un nou studiu cu privire la vaccinul impotriva Virusului Papilloma Uman (HPV), Gardasil (in Romania, Silgard), detinut de compania Merck & Co., a aratat ca acesta poate fi asociat cu stari de lesin in ziua administrarii sau cu infectii de piele la doua saptamani dupa aceea, insa nu au fost gasite dovezi pentru asocierea dintre administrarea acestui vaccin si probleme majore de sanatate.

Comunicat de presa

Vaccinul protejeaza impotriva a patru tulpini de HPV, dintre care doua sunt direct responsabile pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin la femei. Virusul Papilloma Uman este asociat, de asemenea, si cu cancerul vaginal si cancerul la gat, atat la femei cat si la barbati. Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor estimeaza ca aproximativ 15.000 de femei si 7.000 de barbati sunt diagnosticati cu un tip de cancer asociat cu virusul HPV in fiecare an in Statele Unite.

Lesinul si problemele de piele (cum ar fi inrosiri sau umflaturi in locul injectiei) sunt efecte secundare deja cunoscute ale vaccinului. Medicii recomanda pacientilor sa stea intinsi timp de 15 minute de la administrarea vaccinului.

Studiul, realizat de Kaiser Permanente la comanda Administratiei Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite, precum si a Agentiei Europene de Medicamente, si finantat de Merck, a monitorizat 190.000 de femei timp de 60 de zile dupa administrarea vaccinului. Potrivit cercetatorilor care au lucrat la el, desi "au existat sanse de sase ori mai mari ca pacientele sa lesine in ziua administrarii injectiei decat in zilele urmatoare, si de 1,8 ori mai mari ca acestea sa raporteze infectii ale tesutului la doua saptamani de la administrare", medicamentul a fost declarat "sigur".

Potrivit studiului, atat lesinurile cat si problemele de piele sunt efecte secundare ale vaccinurilor in general, nefiind direct asociate cu vaccinul anti-HPV. Din cele 190.000 de femei testate, 44.000 au primit doza recomandata de 3 injectii.

Nicola Klein, principalul autor al studiului si co-director la Centrul de Cercetare a Vaccinurilor din cadrul companiei Kaiser Permanente din Oakland, California, a spus: "Concluzia cu care trebuie sa ramanem este foarte linistitoare, insa atat pacientii cat si furnizorii trebuie sa fie foarte atenti la respectarea instructiunilor date de Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor cu privire la primele 15 minute de la administrarea vaccinului."

Silgard a fost aprobat pentru prima oara in 2006, pentru fetele si femeile cu varste cuprinse intre 9 si 26 de ani, urmand ca, ulterior, el sa fie aprobat si pentru baieti si barbati. GlaxoSmithKline PLC detine, de asemenea, un vaccin anti-HPV, Cervarix, care a fost aprobat in Statele Unite pentru femei in 2009.

Foto: sxc.hu

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri