Setari Cookie-uri

Interpretare analize medicale: Totul despre Papanicolau

Multe femei au nevoie sa inteleaga rezultatul celui mai indicat test pentru sanatatea feminina: Papanicolau.

In cadrul testului Papanicolau, in general N se refera la numarul de nasteri si A la numarul de avorturi. De exemplu N=1 si A=0 se refera la o femeie cu o nastere si fara niciun avort in antecedente.

testul Papanicolau

De asemenea pe foaia de rezultat trebuie sa fie specificat daca materialul recoltat ajuns la laborator se afla in stadiu optim de analiza, ceea ce puteti observa la sectiunea "Calitate frotiu". Aici celulele endocervicale ar trebui sa fie notate ca "prezente", altfel va trebui repetat testul Papanicolau.

De asemenea, in functie de celulele ajunse la laborator in materialul recoltat, medicul laborant noteaza daca frotiul a fost recoltat corect. Acest fapt se evidentiaza prin tipul de celule care ii apar pe frotiu. Astfel medicul laborant poate constata daca originea esantionului este cervicala sau... vaginala! Si acest aspect este scris pe foaia de rezultate.

Citește și:

Interpretare Papanicolau: Frotiu in limite normale

Daca la rezultatul final este scris "frotiu in limite normale" inseamna ca celulele colului uterin au aspect normal, fara modificari, astfel ca femeia care are un asa rezultat poate sta linistita pana la urmatoarea reevaluare.

Foto: Dreamphotos

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.