Setari Cookie-uri

Cauzele cancerului de col uterin si cum evitam aparitia acestuia

Desi cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc il reprezinta infectia cu virusul HPV. In functie de tulpina virusului, acesta poate cauza cancer sau poate disparea intr-un interval de unu, doi ani.

Comunicat de presa

cancer de col Daca pacienta se prezinta la timp pentru controale ginecologice periodice, examenul Babes Papanicolau, examenul HPV si colposcopie, virusul poate fi depistat la timp si infectiile pot fi tratate. Romania este inca pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta datorita lipsei unui program national amplu de controale ginecologice periodice obligatorii si a lipsei de informare.

Infectia cu HPV si tulpinile cancerigene

Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus) este cea mai intalnita dintre afectiunile cu transmitere sexuala. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implica atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar si atunci cand leziunile nu sunt vizibile. Majoritatea femeilor nu stiu ca sunt purtatoare ale virusului pana nu ajung la un control ginecologic mai amanunțit sau la o colposcopie.

Citește și:

Potrivit Istitutului National de Cancer din SUA, cercetari recente au aratat ca in orice moment in lume, 42,5 % dintre femei prezinta infectii cu HPV, iar mai mult de jumatate dintre persoanele active sexual au fost infectate cu HPV cel putin o data in viata.

Din cele peste 40 de tulpini HPV existente, tipurile 6 si 11 sunt cele mai des intalnite la infectiile genitale si doar doua dintre acestea sunt generatoare de cancer, mai exact tipurile 16 si 18.

“Infectiile cu HPV pot sa dispara dupa cativa ani, dar la fel de probabil pot sa si persiste. Este important ca pacientele sa stie ca orice infectie cu HPV trebuie tratata, pentru ca altfel exista riscul de a provoca anomalii citologice sau chiar cancerul de col uterin”, sustine Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie și imagistica medicala și doctor in științe medicale, in cadrul Donna Medical Center.

Citește și:

Herpesul genital, un alt virus necrutator

Herpesul sau virusul herpes simplex poate produce infectii genitale, care se manifesta prin vezicule in jurul sau pe organele genitale; pielea din jurul sau de pe organul genital se inflameaza, apare senzatia de prurit și chiar durere. Virusul herpetic se transmite prin contact sexual, chiar si in cazul in care leziunile nu sunt vizibile.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.