Candidoza vaginala este o afectiune intalnita la femei de toate varstele, fiind considerata una din cele mai frecvente vaginite.
Candidoza vaginala - 7 informatii pe care trebuie sa le stii
1. Candidoza si bolile cu transmitere sexuala
Candidoza reprezinta o inmultire in exces a ciupercii numite Candida albicans, ciuperca ce se gaseste in flora vaginala normala. In unele situatii insa, cand pH-ul vaginal si secretiile vaginale sunt tulburate, aceasta ciuperca se poate inmulti in exces, in detrimentul altor microorganisme care fac parte din flora vaginala normala.
In acest fel se obtine un dezechilibru la nivelul mucoasei vaginale, pH-ul vaginal devenind prea acid si constituindu-se ceea ce numim candidoza.
Pentru ca factorii care pot duce la candidoza sunt numerosi (scaderea imunitatii, tratamentul cu antibiotice, dusurile intime, utilizarea tampoanelor etc.), candidoza nu trebuie sa reprezinte o problema in cuplu. Totusi exista posibilitatea ca si barbatul sa fie “purtator”, de aceea este recomandat ca ambii parteneri sa fie tratati.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Cum să ameliorezi rapid și eficient infecțiile vaginale fungice?
- Extindere de portofoliu pentru BARZA, teste rapide cu tradiție de peste 30 de ani în România: Self Care Diagnostics
- Editura Librex lansează ,,Primul minut“, cel mai valoros ghid pentru o comunicare clară și concisă la locul de muncă
2. Candidoza – cauze si factori de risc
Pentru a intelege cum putem preveni candidoza, este important sa cunoastem cauzele acestei vaginite:
- Scaderea imunitatii: orice situatie in care sistemul imunitar este “epuizat”: diabet, insuficienta hepatica, tratament cu cortizon sau citostatice, HIV, chiar si unele infectii puternice (de exemplu o raceala puternica);
- Tratamentul cu antibiotice – antibioterapia distruge de obicei mai multe microorganisme, nefiind atat de selectiva fata de microorganismele tinta pe care medicul incearca sa le distruga (acelea care au determinat infectia care se trateaza cu antibiotice).
Foto@Shuttersock.com