Setari Cookie-uri

Atentie: HPV - Virusul care produce rana pe col si cancerul genital

HPV este prescurtarea de la Human Papiloma Virus si este un virus extrem de contagios, infectia cu acesta fiind frecvent intalnita.

hpv virus cu risc genital 15 tipuri de HPV pot determina aparitia cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind tipurile 16, 18, 45, 31. Tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa.

Cum se transmite HPV-ul?

Virusul HPV se infiltreaza in piele sau in mucoase si in general, majoritatea persoanelor purtatoare nu prezinta niciun semn al infectiei. Virusul se poate transmite pe cale sexuala, fara ca partenerii sa aiba habar de existenta acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoana deja infectata.

MARE ATENTIE! Virusul nu se transmite doar printr-un act sexual propriu-zis, ci este suficient ca partenerii sa intre in contact cu zona genitala, penetrarea nefiind o conditie obligatorie a transmiterii HPV. Nici prezervativul nu protejeaza zonele expuse, pentru ca exista portiuni neacoperite de piele din zona genitala care vin in contact direct.

Citește și:

Virusul se transmite si in alt mod decat pe cale sexuala, ca de exemplu prin maini infectate, lenjerie, prosoape, transmitere de la mama la fat in momentul nasterii, purtarea hainelor persoanelor infectate sau chiar din piscina.

Cum depistam virusul HPV?

Intrucat virusul HPV este asimptomatic, trebuie in mod obligatoriu efectuate anumite teste priodice. Pentru fiecare caz in parte se recomanda efectuarea anumitor investigatii in functie de rezultatul testelor de screening:
• Examenul clinic
• Testul Papanicolau
• Testul HPV (denumit si tipajul HPV)
• Colposcopia
• Biopsia cervicala

Pentru minimizarea riscului aparitiei infectiei cu HPV, iata cateva masuri care va feresc, in cele mai multe cazuri, de un asemenea pericol:
- inceperea vietii sexuale dupa varsta de 18 ani;
- foarte important: respectarea masurilor de igiena (virusul HPV poate fi luat si prin atingere);
- consult ginecologic anual, mai ales dupa inceperea vietii sexuale;

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
16 Octombrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.