Fibromul uterin - afla, discuta, decide!

Romana de Obstetrica-Ginecologie din Romania, cu sprijinul companiei Gedeon Richter, a initiat campania de informare ”Fibromul uterin – afla, discuta, decide!”, menita sa atraga atentia asupra incidentei crescute a fibromului in randul femeilor aflate la varsta fertila si asupra optiunilor moderne de tratament. Prin aceasta campanie, femeile sunt invitate sa aloce un interes ridicat asupra sanatatii lor si sa mearga la control specializat.

Comunicat de presa

fibromFibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (non-canceroase) ale organelor sexuale feminine, apar in general la femeile aflate la varsta fertila. Unul dintre cei mai importanti factori favorizanti pentru aparitia fibromului uterin este dereglarea hormonala. Conform unui prestigios studiu , pana la varsta de 35 de ani, 40% dintre femei dezvolta fibrom uterin, procentul crescand pana la 70% in randul femeilor aflate in jurul varstei de 50 de ani. Datele statistice indica o incidenta foarte mare a bolii ce afecteaza atat statusul emotional, cat si randamentul femeii diagnosticate.

In general, fibroamele uterine sunt asimptomatice, totusi atunci cand exista simptome, cele mai frecvente sunt sangerarile excesive, durerile abdominale si anemia. Chiar in lipsa unor simptome, persoanele afectate de fibrom uterin se pot confrunta cu avorturi spontane, infertilitate, nasteri premature si alte complicatii. Diagnosticarea se poate face printr-o simpla ecografie. Fibroamele uterine pot porni de la cativa centimetri si pot creste in dimensiuni si numar, ajungand chiar sa aiba cateva kilograme, atunci cand nu sunt depistate si tratate. Vizita la ginecolog este asadar esentiala pentru descoperirea timpurie a fibromului uterin.

Retail jobs

Vizita la ginecolog trebuie sa faca parte dintr-o atitudine profilactica a femeilor. Odata cu aparitia menstruatiei, femeile trebuie sa mearga periodic la control, o data la sase luni sau macar la un an. Semnalele de alarma pentru un consult ginecologic de urgenta sunt menstruatiile anormale, oboseala, precum si durerea in timpul actului sexual”, recomanda Dr. Zorela-Adriana Sgarbura - medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale.

Studiile arata ca femeile asteapta pana la 5 ani pentru a consulta un medic ginecolog, fapt care duce la cresterea riscurilor asupra sanatatii, dar si la necesitatea ulterioara a unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia. Totusi, in unele cazuri, aceasta procedura medicala este singura optiune de tratament. Decizia asupra celui mai bun tratament se va baza pe o discutie cu medicul specialist pornind de la particularitatile fiecarei paciente.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
15 Noiembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri