Setari Cookie-uri

Fibromul uterin - cea mai frecventa tumora genitala benigna

Fibromul uterin afecteaza pana la 40% dintre femeile cu varste intre 35 si 55 ani, adica 24 milioane de femei din Uniunea Europeana si 20 milioane din America de Nord.

Fibromul uterin este o boala determinate de mai multi factori, cu simptome extrem de variate care pot afecta calitatea vietii. Cele mai importante simptome sunt: sangerarile excesive, anemia, durerile si presiunea abdominala, cresterea frecventei urinare si infertilitae.

Sangerarile excesive, in special, pot duce la slabirea organismului si sunt asociate cu o serie de consecinte fizice, sociale si financiare (inclusiv o rata scazuta a prezentei femeilor afectate in mediul profesional, absente frecvente la locul de munca si pierderea venitului). ,

Fibromul uterin - Ce optiuni de tratament exista

Scopul tratamentului este sa atenueze simptomele prin reducerea fibromului. Optiunea de tratament depinde de varsta femeii si de dorinta ei de a-si pastra sau nu fertilitatea si sa evite o interventie chirurgicala precum histerectomia.

Citește și:

Cel mai frecvent tratament al fibromului uterin este interventia chirugicala, incluzand:

  • Histerectomia
  • Embolizarea arterei uterine
  • Miomectomia
  • Ecografie tintita ghidata cu rezonanta magnetica (Magnetic resonance-guided focused ultrasound - MRgFUS)

Fibromul uterin - Tratament pre-operator

Tratamentele pre-operatorii cu medicamente pot ameliora simptomele, si includ:

  • Hormonul eliberator al ganodotropinelor (GnRH): Tratamentul hormonal a fost aprobat pentru prima data in 1995 si ajuta la tratarea fibromului uterin prin reducerea nivelului de estrogen si progesteron pentru a induce o stare temporara de menopauza. Odata ce se incheie menstruatia, fibromul se reduce si anemia se diminueaza. Utilizarea este limitata la sase luni, totusi, GnRH poate cauza simptome hipoestrogenice, inclusiv reducerea densitatii osoase.
  • Modulator selectiv al receptorilor de progesteron (SPRM): Asa cum a fost publicat in New England Journal of Medicine, tratamentul de 12 saptamani cu administrare orala zilnica (vs. GnRH) este eficient in oprirea sangerarii, corecteaza anemia si reduce volumul fibromului inainte de realizarea operatiei. 15 Astfel, imbunatateste calitatea vietii si are mai putine efecte secundare decat GnRH. Urmand datele favorabile privind eficienta si siguranta din studiul PEARL III si extensiei sale, tableta de 5 mg de ulipristal acetat are acum licenta in UE pentru doua cure de tratament pre-operator de 3 luni pentru tratarea fibromului uterin.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Martie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.