Setari Cookie-uri

5 Greseli care provoaca RANA pe COL

Rana pe col este o problema tot mai des intalnita in randul femeilor, care poate afecta chiar si femeia tanara.

Ce este rana pe col?

Rana pe col reprezinta o leziune care apare la nivelul colului uterin (colul uterin face “legatura” intre vagin si uter).

De ce este atat de important sa depistezi din timp rana pe col? Pentru ca aceasta rana se poate transforma, in timp, in cancer de col uterin. Depistarea precoce a unei rani la nivelul colului, prin colposcopie, dar si a modificarilor celulelor de la acest nivel, prin testul Babes-Papanicolau – reprezita cea mai usoara si sigura cale in preventia cancerului de col uterin. Cu o singura vizita pe an la medicul ginecolog iti poti mentine sanatatea genitala!

rana pe col - schema aparat genital feminin

5 greseli care cresc riscul de aparitie a ranilor pe col

Eviti sa mergi la ginecolog

Vizita la ginecolog este recomandata o data pe an daca femeia este sanatoasa si mai des daca prezinta o problema genitala (vizita la ginecolog se va face cand indica medicul). Intotdeauna la ginecolog sa cereti si analiza secretiilor vaginale si testul Babes-Papanicolau. Nici palparea sanilor nu ar trebui uitata. O ecografie anuala a sanului trebuie de asemenea recomandata.

Citește și:

De ce este atat de importanta vizita la ginecolog? In primul rand ginecologul poate depista o infectie vaginala silentioasa, fara simptome, de care nici nu stiai ca exista. Multe vaginite sunt asimptomatice. Trebuie sa stii ca orice infectie vaginala, mai ales o infectie care dateaza de mult timp, creste riscul de aparitie a ranii pe col.

In al doilea rand, testul Babes-Papanicolau poate decela precoce o afectiune cu risc de transformare in cancer, situatie care este tratabila, daca diagnosticul este precoce.Citeste in continuare >>

Foto: schema aparat genital feminin - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Septembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.