Setari Cookie-uri

80% dintre femei dezvolta cel putin o data in viata CHISTURI OVARIENE

Cand e cazul sa ne ingrijoram?

Situatia se schimba total atunci cand vorbim despre sindromul ovarelor polichistice (SOPC), tulburare hormonala complexa ce asociaza cicluri menstruale neregulate, anovulatie si exces de hormoni masculini. Denumirea sindromului vine de la prezenta la nivelul ovarului a multiplelor chisturi cu dimensiuni cuprinse intre 2-9 mm.

Exista posibilitatea prezentei SOPC la femeile care prezinta mai putin de 8 menstruatii intr-un an, crestere in greutate sau obezitate, acnee, fir de par gros, negru si crescut in zone caracteristice barbatilor si dificultati in a obtine o sarcina.

"Sindromul ovarelor polichistice se manifesta prin cicluri menstruale neregulate si anovulatorii si presupune un aspect ecografic specific al ovarelor. In aceasta afectiune nu prezenta microchisturilor ovariene este principala problema, ci tulburarile hormonale ce caracterizeaza acest sindrom", adauga dr. Andrei Cucu, medic specialist obstetrica – ginecologie in cadrul Medicover.

Citește și:

Diagnosticul chistului ovarian

Pentru a diagnostica chisturile ovariene, se pot realiza urmatoarele tipuri de teste:
1. Ecografia endovaginala: acest tip de test este cel mai bun pentru diagnosticarea chistului ovarian. Folosind o ecografie endovaginala, structura interna poate fi categorisita ca simpla (doar cu lichid), complexa (cu zone de lichid in amestec cu material solid) sau complet solida (fara lichid evident).
2. Scanarea RMN: aceasta ajuta si la clarificarea rezultatelor unei ecografii.
3. Teste ale nivelurilor hormonale: utile mai ales in diagnosticul si urmarirea tratamentului in SOPC
4. Analiza antigenului tumoral CA 125: acest test de sange cauta o substan a numita antigen CA-125, asociata cu cancerul ovarian. Este folosita pentru a determina riscul ca masa ovariana sa fie canceroasa sau inofensiva.

Citește și:

Tratamentul depinde in mare masura de marimea i aspectul chistului, dar si de varsta pacientei. Daca se impune tratamentul chirurgical, in lipsa contraindicatiilor acesta trebuie sa fie de prima intentie minim-invaziv, laparoscopic. Doar astfel se poate asigura o recuperare rapida cu dureri minime si cicatrici abia vizibile”, adauga dr. Andrei Cucu, medic specialist obstetrica – ginecologie in cadrul Medicover.

Despre Dr. Andrei Cucu
Dr. Andrei Cucu este medic specialist in obstetrica-ginecologie, pasionat de tehnicile operatorii minim invazive – laparoscopie si histeroscopie. Detalii pe www.drcucu.ro sau https://www.facebook.com/DrAndreiCucu/.

Vizionare placuta


Kudika
7 Iunie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.