Setari Cookie-uri

Vederea nu mai e data doar de Dumnezeu

Persoanele nevazatoare pot trai de acum cu speranta ca-si vor recapata vederea gratie unei inventii din domeniul oftalmologiei, la care au contribuit deoptotriva medici si cercetatori. Acestia au realizat primul ochi artificial, despre care se crede ca este cheia redarii vazului persoanelor care si-au pierdut vederea din cauza unei boi ereditare.

Operatiile efectuate fac parte dintru-un trial clinic international ce testeaza acum aceasta tehnologie, cunoscuta sub numele de implant retinian Argus II, care deja s-a dovedit de succes in redarea unei vederi rudimentare pacientilor care au orbit in urma unor boli comune precum degenerescenta maculara.

Cercetatorii americani au reusit sa realizeze o camera de marimea unui bob de mazare, care sa fie implantat direct in globul ocular, inlocuid astfel tesuturile naturale cu tehnologia artificiala. Chirurgii spera ca aceasta sa fie disponibila in trei – cinci ani.

Cum functioneaza

Dispozitivul Argus II foloseste o camera video pentru a captura imagini. Acestea sunt transformate in semnale electrice care sunt transmise prin unde radio catre implantul din spatele retinei. Electrozii din implant decodeaza semnalul si creaza o imagine bruta alb-negru, care este retransmisa prin nervul optic la creier. In acest fel, creierul primeste modele de puncte luminoase si intunecate, corespunzatoare electrozilor stimulati.

Citește și:

O pacienta americana a primit un implant ce foloseste are doar 16 electrozi, insa cercetatorii au reusit sa produca un model mai avansat, cu 60 de electrozi, folosit in cazul celor doi britanici, ce ofera o imagine mai clara. Oamenii de stiinta lucreaza acum la dezvoltatea unui implant cu 1000 de electrozi care se crede ca va permite recunoasterea fetelor.

La ora actuala aceasta tehnologie ramane la stadiul de speranta pentru persoanele nevazatoare. Procedura nu va fi una de rutina pentru nevazatori nici in viitorul apropiat, pentru ca deocamdata este in faza testelor clinice, tehnologia inca nu este pusa la punct si mai este inca enorm de invatat in acest domeniu. Insa primul pas a fost facut, iar progresul tehnologic din acest domeniu este unul fructuos, cu rezultate palpabile si promitatoare.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
9 Mai 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.