Setari Cookie-uri

Astigmatismul o afectiune oftalmologica frecventa

Astigmatismul reprezinta o problema oftalmologica destul de frecventa mai ales in randul copiilor si se caracterizeaza prin imaginea incompleta sau suprapusa a obicetelor datorita modificarilor de refractie oculara .

Cum se pune diagnosticul de astigmatism?

Medicul oftalmolog ii face pacientului un consult la optotip (placa luminoasa pe care sunt litere, cifre sau alte frome in dimensiuni de la mai mari la mai mici) situat de obicei la o distanta de 5 m. Apoi se pot face si alte consultatii de specialitate, cum ar fi controlul la dioptron, teste de refractie cu diferite tipuri de lentile, keratometrie (se masoara cu keratometru curburile corneei) sau chiar topografie corneana (o metoda tehnologica de ultima generatie ce reproduce 3D corneea cu toate formele si curburile ei).

Care este tratamentul astigmatismului?

In general astigmatismul creste de la un an la altul pana dupa pubertate, de aceea este nevoie de un consult anual pentru pacientii astigmatici. Dupa varsta de 25-27 de ani dioptriile raman relativ la fel pana in jurul varstei de 45-50 de ani. Este important de stiut ca astigmatismul se masoara in dioptrii. Pentru astigmatismul sub 0,5 dioptrii nu se recomanda corectarea acestuia, insa pentru cel mai mare se recomanda tratament.

Citește și:

Tratamentul astigmatismului se poate realiza prin purtarea de ochelari, prin lentile de contact sau chirurgical. Ochelarii pentru astigmatici prezinta lentile speciale, cilindrice. Si lentilele de contact pentru astigmatici au particularitati speciale, in sensul ca o lentila de contact normala se roteste in timpul clipirii, pe cand lentila pentru astigmatici isi pastreaza pozitia, avand capacitatea de a reveni dupa fiecare clipire.

Tratamentul chirurgical poate fi aplicat prin mai multe metode, in functie de caracterisiticle individuale ale pacientului. Modern este tratamentul chirurgical cu laser, dar se mai poate face si keratotomia astigmatica, o interventie chirurgicala realizata la nivelul corneii. In cazul modificarilor de cristalin, atitudinea chirurgicala poate fi de transplant, insa in general aceste modificari sunt date de afectiuni metabolice sau hipertensiune arteriala, astfel ca se trateaza cauza si astigmatismul poate sa dispara sub tatament.

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    15 Mai 2009
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.