Setari Cookie-uri

Afla despre alunitele cancerigene si melanomul malign

Fiecare om are undeva macar o mica alunita, insa nu trebuie neaparat sa se alarmeze cu privire la posibilitatea ei de evolutie. Nu inseamna ca daca avem alunite neaparat vom face cancer (melanom malign) insa unele dintre acestea pot prezenta un pronuntat caracter cancerigen si trebuie sa le cunoastem caracteristicile acestor alunite... periculoase.

- Isi modifica dimensiunile, in general alunitele ce depasesc in diametru 6 mm sunt suspecte ca fiind cancerigene
- Marginile neregulate indica alunitele cu risc
- Evolutia brusca, cresterea rapida
- Pigmentarea intensa cu pete in interiorul alunitei mai putin picgmentate
- Devin uneori simptomatice: dor, mananca (prurit), ustura, deranjeaza
- Au suprafata neregulata
- Ulcereaza sau sangereaza

Cum pot evolua alunitele cu potential cancerigen?

Nevii cu potential cancerigen pot evolua spre melanom malign sau cancerul pielii, unul dintre cele mai agresive cancere. Ce se intampla? Melanocitele care au determinat pigmentarea si conturarea alunitei incep sa se inmulteasca necontrolat, urmand sa secrete substante care distrug membrana bazala a epidermei si in felul acesta patrund in intreg organismul avand o evolutie foarte rapida, metastazand in organe. Pana a reusi insa sa distruga local si sa strabata aceasta membrana bazala ce actioneaza ca o sita foarte buna impotriva multor agenti nocivi din sau de pe piele dureaza un timp si in acest stadiu depistate alunitele cancerigene pot fi tratate si vindecate, astfel se evita evolutia canceruli benign (doar la nivelul pielii) la cel malign (melanom malign, extrem de agresiv). De aceea fiecare persoana trebuie ca macar o data pe luna sa se analizeze in oglinda si sa-si vizualizeze si controleze toata pielea, folosind o alta oglinda in zonele inaccesibile vederii normale, pe talpi, intre degete, pe maini, in scalp si sa observe daca nu cumva vreo alunita are caracteristicile celor cu potential cancerigen. De asemenea prezentarea la control cu alunitele trebuie sa se faca in fiecare an, mai ales pentru persoanele care lucreaza in aer liber sau au in familie antecedente de melanom malign.

Citește și:

Cum se controleaza alunitele si cum stim exact daca sunt sau nu cancerigene?

In general alunitele se examineaza cu aparate speciale si daca medicul considera ca este nevoie se face o biopsie pentru a se analiza si la microscop. Medicul va discuta cu pacientul despre momentul aparitiei, rata de crestere (de obicei daca alunita este atipica pacientul observa aceste caracteristici), mediul de viata, de lucru, expunerile la soare, prezenta sau nu a melanomului in familie, traumatismele suferite sau nu de alunita atipica etc. Mai apoi inspecteaza cu foarte mare atentie aspectul nevului atipic. Daca medicul este ingrijorat, poate face excizia chirurgicala totala a alunitei respective pe care o trimite la un examen histopatologic, de unde i se va trimite rezultatele cu privire la tipul alunitei, daca este cancerigena sau nu, daca deja este o forma de cancer de piele sau nu etc. Daca insa zona pigmentara este extinsa, pacientul spune ca prezinta acea “alunita” de mult timp, este ulcerata, sangeranda etc, mai exact daca aspectul general pare a fi avansat este posibil ca pacientul respcetiv sa prezinte metastaze si in acest caz se iau alte masuri terapeutice, se fac investigatii adiacente, analize de sange si imagistice etc.

Citește și:

Trebuie sa stiti ca o alunita normala poate oricand sa se modifice, astfel ca ea trebuie controlata anual, chiar daca de x ani n-a fost cancerigena. Sa nu uitam ca majoritatea alunitelor cancerigene (sau mai bine zis cancerul benign, cel care n-a depasit inca epiderma) se formeaza pe alunitele vechi expuse prea mult la soare sau agresate permanent (se afla de exemplu pe locul unde vine sutienul sau se aseaza cureauna etc).

Vizionare placuta


Kudika
4 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.