Setari Cookie-uri

10 simptome alarmante pentru cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin reprezinta principala cauza de mortalitate in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, numarul femeilor ucise de aceasta maladie fiind cutremurator in tara noastra, Romania ocupand loc de varf intre tarile europente pentru mortalitatea prin cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin reprezinta principala cauza de mortalitate in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, numarul femeilor ucise de aceasta maladie fiind cutremurator in tara noastra, Romania ocupand loc de varf intre tarile europene pentru mortalitatea prin cancer de col uterin.

saimptome cancer col Din pacate, cancerul de col nu doare si nici nu incepe sa dea semne decat in stadii avansate de evolutie cand curabilitatea este deja o raritate. De aceea singurul “simptom” precoce al cancerului de col care asigura depistarea in stadiu in care ar putea fi vindecat este rezultatul testului babes-Papanicolau. Testati-va anual la medicul ginecolog. Testul Babes-Papanicolau trebuie efectual anual odata cu inceperea vietii sexuale, indiferent de varsta la acre va incepeti viata sexuala.

Pentru mai multe informatii despre cancerul de col, factori de risc, evolutie si tratament va invitam sa cititi articolul:

Afla totul despre analiza care iti salveaza viata!


Principalele simptome ale cancerului de col uterin

Secretiile vaginale modificate

Intr-un stadiu mai avansat de evolutie a cancerului de col uterin secretiile pot sa apara modificate, ele sunt apoase si pot contine striuri sanguinolente (firisoare rosii de sange). Uneori sangerarile sunt mai evidente dupa micile traumatizari: punerea diafragmei, dupa actul sexual, dupa spalaturi vaginale, etc. Aceasta secretie initial este inodora, dar ulterior poate sa prinda un miros fetid, poate chiar sa contina puroi sau fragmente de tesut necrozat. Desigur, pot sa apara si modificari ale scurgerilor menstruale sau tulburari ale menstruatiilor, dar de obicei acestea nu sunt specifie pentru cancerele de col.

Dispareunie

Dispareunia sau durerea din timpul contacului sexual poate sa apara in foarte multe patologii din sfera genitala, printre care si cancerul de col uterin. Femeia incepe sa se simta din ce in ce mai inconfortabil in timpul actului sexual.

Constipatia

Constipatia si balonarile sunt iarasi unul din semnele pe care le poate da cancerul de col uterin, semne nespecifice care pot fi usor ignorate de pacienta sau pot sa apara si in alte tulburari.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.