Setari Cookie-uri

Cancerul de col ucide si femei de 15 ani!

Romania se afla pe primul loc in Europa ca rata a mortalitatii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind de 3 ori mai mare in tara noastra fata de media europeana1

Mai multe despre cancerul de col uterin



Cancerul de col uterin este precedat de infectii persistente cu tulpini oncogenice ale virusului HPV, asa cum a fost evidentiat si in studiile clinice ale prof. german Harald zur Hausen, care a primit Premiul Nobel pentru Medicina in 2008 pentru descoperirea legaturii cauzale intre infectia HPV si cancerul de col uterin. Vaccinul HPV este destinat prevenirii infectiilor cu tulpinile oncogenice HPV 16 si 18 care determina cel putin 70% din toate cazurile de cancer de col uterin; recent s-a descoperit ca vaccinarea poate oferi protectie si dincolo de aceste tulpini (in anumite conditii, vaccinarea previne peste 90% dintre cazurile de leziuni pre-canceroase, indiferent de tipul HPV.


Cancerul de col uterin omoara in conditiile in care se ajunge tarziu la medic. Infectiile cu HPV sunt asimptomatice: nu inteapa, nu dor, nu sangereaza iar cand ajung sa aiba aceste manifestari, vorbim de cancer invaziv. Tratamentul cancerului de col uterin se face fie prin interventii chirurgicale de mica amploare (in cazul depistarii in stadii precoce, prin test Babes- Papanicolaou), fie prin masuri radicale in cele mai frecvente situatii, pentru ca atunci cand apar simptomele ingrijoratoare, cancerul este intr-un stadiu avansat - necesita histerectomie +/- anexectomie (scoaterea chirurgicala a uterului cu/ fara inlaturarea ovarelor), chimio si radio-terapie.


Sursa: Comunicat de presa
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Aprilie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.