Setari Cookie-uri

Cancerul intestinului gros

Cancerul intestinului gros este o tumora solida care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar care poate creste, strabatand in intregime acest perete.

Comunicat de presa

Cancerul intestinului gros

cancer colon

Cancerul intestinului gros este o tumora solida care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar care poate creste, strabatand in intregime acest perete.



Acest tip de cancer afecteaza intestinul gros si este al treilea ca frecventa atat la barbati, cat si la femei, reprezentand 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, in Europa, aproape 190.000 pacienti sunt diagnosticati cu acest tip de cancer. Aproximativ 20% dintre pacienti sunt, in momentul diagnosticarii, deja in faza de metastaza a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). In jur de 56.000 de persoane mor in fiecare an din cauza cancerului intestinului gros in SUA, iar rata mortalitatii in Europa depaseste 100.000 de pacienti pe an.


Colonul si rectul sunt parti ale intestinului gros. Alimentele digerate care au fost fragmentate in intestinul subtire ajung in intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa si substantele minerale din bolul alimentar si depoziteaza materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale, care sunt eliminate din organism. Prima portiune de aproximativ 1,3 metri din intestinul gros se numeste colon, iar restul este rectul.


Cauzele cancerului intestinului gros




Cauzele exacte ale aparitiei cancerului intestinului gros sunt inca necunoscute, dar s-a demonstrat originea multifactoriala care include factori ai mediului inconjurator si personali, genetici. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice si apar la persoane fara riscuri aparente, restul de 20% apar la persoane cu o istorie medicala familiala de cancer colorectal sau polipi pozitiva.



Factori de risc ai cancerului intestinului gros




Cele mai expuse riscului de imbolnavire sunt persoanele care au in familie antecedente de cancer ale intestinului gros sau rectului, in special daca o ruda de gradul 1 a suferit de cancer inainte de 45 de ani. Aceste persoane ar trebui sa se monitorizeze in vederea depistarii precoce a oricarei modificari la nivelul intestinului. Factorii ereditari s-au dovedit importanti in peste 20% din cazuri, istoricul medical pozitiv pentru polipi creste riscul la 50%.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.