Setari Cookie-uri

Cancerul intestinului gros

Cancerul intestinului gros este o tumora solida care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar care poate creste, strabatand in intregime acest perete.

Aceste simptome nu sunt insa neaparat caracteristice unui cancer al intestinului gros. Ele pot avea si alte cauze. Diagnosticul prezumtiv, pozitiv si apoi de certitudine vor fi stabilite de catre un medic specialist, in urma unor investigatii specifice.


Cancerul intestinului gros se dezvolta incet si necesita un interval de timp destul de mare pentru a cauza simptome, care depind de localizare, tipul leziunilor, extindere si complicatii.


Cel mai intalnit simptom este sangerarea la defecare. Atunci cand aceasta apare si pacientul nu are hemoroizi sau boala diverticulara, trebuie luata in considerare o afectiune maligna. Tenesmele (crampe la nivelul micului bazin) sau senzatia de evacuare incompleta pot fi prezente. Durerea este intalnita daca este afectata zona perianala.


Unii pacienti se prezinta la medic cu semne si simptome ale metastazarii la distanta, cum ar fi ascita (acumularea de lichid in cavitatea abdominala), hepatomegalia (cresterea dimensiunii ficatului), adenopatia limfatica supraclaviculara (cresterea in volum a ganglionilor din zona claviculei). La momentul diagnosticului, 10-20% din pacienti au deja metastaze. De aceea, este foarte important sa mergeti la medic imediat ce prezentati unul dintre simptomele mentionate pentru a stabili diagnosticul de certitudine.



Ficatul este organul in care cancerul intestinului gros metastazeaza cel mai des, urmat de plaman.


Metode de diagnosticare a cancerului intestinului gros




Medicul va va recomanda niste analizele de laborator ce pot include:
  • teste de sange: hemoleucograma pentru evidentierea unei anemii
  • teste functionale hepatice al caror rezultat poate fi anormal in cazul metastazelor hepatice
  • testul hemocult pozitiv.


Alte investigatii specifice sunt cele imagistice care pot cuprinde:
  • Rectosigmoidoscopia poate diagnostica tumorile situate in primii 20-30 de cm spre interior pornind de la marginea anala, dar trebuie urmata de investigarea intregului colon, cu scopul de a exclude leziunile sincrone, de tip adenomatos sau chiar cancer.
  • Clisma baritata cu dublu contrast necesita dieta speciala hidrica, clisme evacuatorii si lavaj cu substante neresorbabile. Dezavantajele acestei metode de investigatie sunt iradierea, iar performantele la nivelul rectului si sigmoidului sunt slabe, reusind sa evidentieze doar 71% din cancer, fata de colonoscopie cu 91%.
  • Colonoscopia reprezinta standardul pentru examinarea colonului. Necesita o pregatire prealabila a mucoasei colonului, sedare si analgezie. Un avantaj este posibilitatea de a preleva biopsie pentru examen anatomo-patologic si de a indeparta leziunile polipoide pediculate sau sesile prin polipectomie sau distrugandu-le cu “hot biopsy”, coagulare cu laser sau argon.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.