Cancerul intestinului gros este o tumora solida care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar care poate creste, strabatand in intregime acest perete.
Atitudinea terapeutica in cancerul intestinului gros este una multidisciplinara. Interventia chirurgicala este indispensabila in aceasta localizare, putand fi asociata, in functie de stadiul bolii, de administrarea de chimioterapie si sedinte de radioterapie. Majoritatea schemelor de chimioterapie clasica au efecte adverse care afecteaza calitatea vietii pacientilor, insa acestea pot fi prevenite din timp prin medicatie specifica.
Tratamentele standard pentru cancerul intestinului gros sunt chirurgia, chimioterapia si terapiile biologice. Initial, la cei mai multi dintre pacienti se indeparteaza chirugical cat mai mult posibil din tumora, interventie numita „rezectie”. In faza incipienta, cancerul are potential de vindecare daca toate celulele tumorale pot fi indepartate cu succes. Constientizarea si screeningul sunt, deci, vitale pentru imbunatatirea prognozei pacientului si, in final, o sansa de supravietuire. Pacientii cu o forma avansata a bolii (stadiul metastatic) sunt tratati, de obicei, cu chimioterapie dupa tratamentul chirurgical, cunoscut sub numele tratament de „prima - linie”. Tratamentele biologice pot fi administrate fie singure, fie asociate cu chimioterapia.
Cum putem preveni cancerul intestinului gros?
Cancerul intestinului gros poate fi prevenit prin efectuarea de teste periodice si mentinerea unei diete sanatoase.
Testele periodice sunt recomandate persoanelor peste 50 de ani care prezinta factori de risc. Aceste teste pot fi:
- test hemocult, anual
- markeri tumorali
- sigmoidoscopie la fiecare 5 ani
- clisma baritata cu dublu contrast la fiecare 5 ani
- colonoscopie la fiecare 10 ani
Dieta corecta trebuie sa contina:
- fructe si legume, crude sau preparate termic, pentru necesarul de fibre alimentare;
- suplimente de calciu la persoanele cu deficit, vitamine antioxidante: A, C, E;
- reducerea cantitatii de grasimi nesaturate ingerate, consumul preferential de uleiuri vegetale cu acizi omega 3;
- reducerea consumului de carne rosie, de sare si produse afumate sau preparate prin sarare.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Ce sunt fibrele alimentare și cum le introducem în alimentație
- Cancerul de colon, boala nemiloasă care l-a ucis pe Mihai Leu. Ce alte vedete au mai fost diagnosticate cu această maladie
- 14 mituri și adevăruri despre cancerul mamar: Cine, cum și de ce poate face cancer de sân