Prima problema vizeaza rolul factorilor stresanti psihofiziologici in geneza cancerului. Cateva experimente au demonstrat incidenta crescuta a tumorilor mamare - induse virotic la soareci supusi unei ambiante zgomotoase.

Astfel, se constata la femei cu cancer mamar care au prezentat in ultimii doi ani precedenti aparitiei tumorii, semnificativ mai multe evenimente critice intens stresante fata de femeile cu tumori mamare benigne. Mecanismele implicarii stresului in cancerogeneza sunt, pe de o parte, influenta imunosupresiva, in special a activarii corticosuprarenale, pe de alta parte, trasaturile comportamentale sau de personalitate predispozante la cancer. Astfel, se constata la cancerosi manifestari de rigiditate, inhibitie si sentimente de singuratate. Inhibarea emotivitatii reduce nivelul celulelor NK, fapt ce reprezinta un potential factor de risc. Pe locul doi in incidenta cancerului se afla depresia.

Cert este faptul ca stresul intervine asupra cancerogenezei prin intermediul sistemului imunitar.

Implicatii socio-psihosomatice

Importanta conflictelor sociale pentru evolutia bolii este aratata de urmatoarea serie de reactii care pot avea efect patogen asupra organismului: cresterea de catecolamina duce la accelerarea pulsului si la tensiune arteriala mai ridicata, metabolism crescut si iritabilitatea miocardului, nivel crescut al lipidelor etc. Secretia crescuta a hormonului adreno-cortical, ca urmare a unui stres psiho-social prelungit poate sa altereze mecanismul imunologic de aparare.

Potrivit lui Blohmke stresorii implicati sunt incompatibilitatea sociala, schimbarea sociala, urbanizarea, schimbarea locuintei, dificultati sau nemultumire la serviciu, evenimente dramatice, crize, pierderea unui prieten sau a unei rude, mahnire, disperare, depresie si pierderea sperantei. Acesti factori stresanti genereaza multe forme de boala.

Principalii factori de stres

Situatiile familiale generate de stres:

    Conflicte maritale Separare/divort Conflicte filiale Lipsa de afectiune si respect Eludarea unor responsabilitati Incompatibilitate in idei, preocupari, atitudini, cooperare si comunicare redusa Lupta pentru dominare Reguli rigide si restrictive Alcoolism Probleme financiare Probleme sexuale Existenta unor teme tabu Inegalitate atitudinala fata de copii Atitudine critica excesiva
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: