Ce este melanomul?

Melanomul este tumora care se dezvolta din celulele pigmentare ale epidermului (melanocite) ce sufera o degenerare maligna din cauza prezentei unor defecte la nivelul ADN-ului melanocitelor si au tendinta de a metastaza. Defectele ADN-ului sunt fie innascute (10% din cazuri), fie generate de actiunea radiatiei ultraviolete.

Ultravioletele si melanomul

Componenta UVA din radiatia solara creeaza conditii favorizante realizarii unei mutatii genetice. Aceasta conduce la aparitia unui factor intracelular anormal, care determina multiplicarea melanocitelor intr-un ritm rapid. Acest proces este un factor declansator in aparitia melanomului.

Incidenta bolii

Incidenta melanomului este in continua crestere, in Europa fiind de 12 cazuri la 100 000 de persoane, iar prevalenta de 1%. Boala afecteaza, cel mai des, adultii de varsta medie. Femeile sunt afectate mai frecvent, dar au un prognostic mai bun.

Melanomul apare mai frecvent
    la persoane care au fost expuse sau se expun mult la soare, cele care au suferit arsuri solare mai ales in copilarie. Intensificarea expunerii la radiatia UV determina cresterea incidentei melanomului. in familii cu istoric de melanom (5% din melanoame) la persoane cu nevi (alunite) atipici, cu fototip I, II In unele cazuri, melanomul apare si pe tegument normal.

Foto: Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: