Sonoelastografia mamara: ai grija de sanatatea sanilor tai

Sonoelastografia mamara: ai grija de sanatatea sanilor tai

In fiecare zi, cancerul de san face tot mai multe victime printre femeile din Romania, de multe ori foarte tinere.

Pentru a putea invinge aceasta maladie, cancerul mamar trebuie depistat precoce, cand este foarte mic. Pentru aceasta se utilizeaza metode precum mamografia si ecografia mamara, in functie de varsta pacientei. In ultimii ani, tehnologiile medicale de investigare a sanilor au evoluat; astfel, ecografia mamara a cunoscut o completare importanta: sonoelastografia.

sonoelastografie mamara

Sonoelastografia sau elastografia este o metoda complementara ecografiei care aduce informatii suplimentare despre natura unei formatiuni mamare in urma masurarii duritatii/ elasticitatii unei leziuni comparativ cu tesutul mamar adiacent sanatos. Sonoelastografia consta in aplicarea unei compresii dozate ce determina raspunsuri diferite ale nodulilor mamari: formatiunile tumorale maligne (cancerele mamare) sunt in general dure, rigide si deplasarea lor va fi minima, pe cand nodulii mamari benigni sunt de obicei elastici, mai moi si se deplaseaza mai mult.

Comunicat de presaSonoelastografia ofera informatii in plus fata de rezultatele obtinute prin ecografie sau mamografie. Daca prin ecografie si mamografie descoperim noduli sau alte modificari la nivelul sanilor, prin sonoelastografie putem sa le caracterizam suplimentar si astfel sa diferentiem leziunile maligne de cele benigne. Aceasta procedura are scopul de a analiza nodulii mamari, ducand fie la evitarea unei interventii chirurgicale inutile, fie, dimpotriva, la un diagnostic corect si precis, in urma caruia se va decide interventia potrivita.

Sonoelastografia se utilizeaza dupa descoperirea la ecografia mamara a unui nodul sau a unei modificari focale de structura si se aplica la nivelul acesteia. Sonoelastografia poate fi redata imagistic in tonuri diferite de gri, sau in nuante cuprinse intre verde deschis si albastru inchis. Realizata prin intermediul unui ecograf ultraperformant creat de compania japoneza Hitachi Medical Systems, Hi Vision Preirus, zonele verzi si rosii semnifica zone elastice, moi, usor compresibile, pe cand zonele albastre semnifica zone rigide, cu atat mai dure cu cat nuanta este mai inchisa.

„Femeile trebuie sa constientizeze ca un control periodic al sanilor este foarte important si le poate salva viata. Mai ales dupa varsta de 30 de ani, ecografia (respectiv mamografia pentru femeile de peste 40 de ani) trebuie sa devina un control anual. Acum, cu ajutorul sonoelastografiei, ele pot obtine raspunsuri mult mai precise in urma investigatiilor. Sonoelastografia ne ajuta sa diferentiem nodulii mamari maligni (cancere mamare) de cei benigni si ne ajuta sa dam pacientei o veste buna, spunandu-i ca are o tumora benigna sau dimpotriva, dandu-i un rezultat mai putin bun, dar de o acuratete ridicata, ca formatiunea este suspecta si necesita verificare histo-patologica si interventie chirurgicala”, explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala, doctor in stiinte medicale.

Va recomandam si:

Tampoane pentru sani

Pastile pentru marirea sanilor natural

Crema naturista pentru marirea sanilor

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Noiembrie 2012
Echipa Kudika

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri