Setari Cookie-uri

Investigarea sanului: ce ar trebui sa stii

Dupa cancerul de piele, cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer la femei.

Comunicat de presa

Riscul ca o fetita nou nascuta sa dezvolte cancer de san la un moment dat in viata este de 13%. Riscul dezvoltarii acestui tip de cancer creste dupa varsta de 40 de ani si sporeste si mai mult odata cu inaintarea in varsta. Aproape 10% dintre cancerele de san sunt genetice. In general, femeile care observa o formatiune la nivelul sanului trebuie sa se programeze imediat pentru un consult la medicul ginecolog.

investigatiile sanului ganglionul santinela
Numeroase studii au fost realizate in ultimii ani pentru evidentierea manifestarilor clinice in cancerul de san. Una dintre metodele cele mai importante, utilizate in ultimii ani, este biopsia ganglionilor limfatici santinela, o metoda utilizata initial pentru tratamentul unui tip special de cancer de piele, si anume melanomul malign; ulterior, aceasta metoda si-a gasit aplicatii clinice pentru cazurile de cancer de san si de colon.

Citește și:

Putem imparti tratamentul chirurgical al cancerului de san in stadiu incipient in doua sectiuni, si anume tratamentul chirurgical al sanului si tratamentul ganglionilor limfatici. Acordam o importanta deosebita ganglionilor limfatici in cancerul de san, deoarece putem stabili stadiul in care a ajuns boala odata ce determinam daca celulele canceroase au ajuns la nivelul ganglionilor limfatici sau nu. In cazul in care cancerul a ajuns in ganglionii limfatici, boala se afla intr-un stadiu avansat si, astfel putem determina tratamente de suport, precum chimioterapia sau radioterapia”, explica Hüseyin Kemal Rasa, Chirurg Generalist Anadolu Medical Center.

Ganglionul limfatic santinela

Ganglionul limfatic santinela poate fi definit ca primul ganglion in care ajung celulele canceroase care se propaga prin canalele limfatice. Atunci cand cancerul de san se raspandeste spre axila, acesta ajunge mai intai in ganglionul limfatic santinela, dupa care trece mai departe la ceilalti ganglioni limfatici. Fezabilitatea, eficienta si valabilitatea metodei au fost dovedite datorita numeroaselor studii stiintifice. La multe paciente, aceasta metoda evita aplicarea disectiei axilare, care presupune indepartarea chirurgicala a tuturor ganglionilor limfatici din axila. Astfel, efectele secundare ale operatiei sunt reduse semnificativ si pot fi prevenite complicatiile cronice in urma disectiei axilare.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
14 Decembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.