Setari Cookie-uri

Cancerul sangelui ia amploare in randul tinerilor

In fiecare an, din ce in ce mai multi tineri si adulti afla ca au leucemie. Leucemia este boala in care anumite celule din sange se inmultesc necontrolat si nu isi mai indeplinesc functiile. Este practic un cancer al celulelor sangelui.

Cand chimioterapia nu a avut efectele dorite se poate apela la transplantul de celule stem, de la un donator compatibil. Cu ajutorul chimioterapiei se distrug celulele maligne, dupa care se transplanteaza celulele sanatoase ale donatorului pentru a reface depozitele de celule sanatoase ale primitorului si a restabili imunitatea.

Daca tratamentul a avut succes si numarul celulelor a revenit la normal si functia lor este normala se poate vorbi de remisiunea bolii. Se apreciaza ca boala este vindecata daca timp de zece ani nu a aparut nici o recidiva.

Pentru cazurile care nu raspund la tratament si nu au nici sansa unui transplant de celule stem, mai exista trialurile clinice. Acestea testeaza ultimele descoperiri in materie de medicamente, pana la lansarea lor pe piata, pe pacienti care se ofera voluntari. Cei care se inscriu in astfel de trialuri clinice beneficiaza de cele mai noi tratamente si au parte de o urmarie atenta. Aceste medicamente inca nu se gasesc pe piata, testarea pe oameni pentru observarea eficientei si reactiilor adverse fiind obligatorie inainte de lansarea lor.
Citește și:

Un articol de Iulia DIBU

Vizionare placuta


Kudika
26 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.